29 november 2017

Finländsk mat i London

Brrrr vad det är kallt nu, det är riktigt jobbigt att behöva släpa sig ut. Igår hade jag dock en bra orsak att trotsa kylan eftersom jag och min kompis Cecilia (finländska C:-) hade bokat bord på den ganska nya restaurangen Aster alldeles bredvid Victoria Station med finländska Helena Puolakka som huvudkock. Maten har franska/nordiska influenser
Utsikten över alla kontorsbyggnader vid Victoria station är ganska imponerande.
Medan vi beslutade oss för vad vi skulle äta så beställde vi in ett par cocktails. Min kallades Cream of Iceland och innehöll bland annat isländsk yoghurt som blandats med färska bär och citrus och en kick kokosrom. Den var nästan hälsosam:-)
Vi beställde båda gravad lax till förrätt som serverades med havtornspure och olja med lakritspulver. Det var en riktigt bra kombination kan jag meddela.
Till huvudrätt valde jag fyllt kycklingbröst med kantareller, rotselleri och kålrotsmos. Maten var riktigt bra och servicen också, så dit går jag nog fler gånger.
Igår satte jag upp de flesta av julgrejerna så nu hänger Nykarleby-stjärnan i fönstret och sprider sitt behagliga ljus. Jag fick också lite hjälpt av vår fyrenta familjemedlem. När jag vände ryggen till hoppade Busen rätt in i dekorationslådan och grävde ner sig i pappret och låg där och myste en stund.
Idag gjorde jag en så god sås till lunch/middag med lingon i såsen. Den här måste ni göra.
Höstlig skogspanna
4 personer

Ingredienser
600 gram fläskfilé
2 st lök
200 gram svamp, valfri men färsk
0,5 msk soya
smör
0,5 tsk svartpeppar
1,5 msk köttfond
4 dl fullfet grädde
2 msk lingonsylt
timjan, färsk

Gör så här
1. Skär köttet 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar.
2. Bryn köttet i en stekpanna med smör. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur ev. vätska. Tillsätt löken och fräs i några minuter. Lägg tillbaka köttet.
3. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Servera med stekt blomkålsris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...