Hej på er! Tittade ni på Eurovisionen i lördags? Det gjorde vi, vi bjöd till och med in Cecilia och Björn på middag. Det brukar mest vara jag som tittar i vanliga fall, men när nu Österbottens stolthet deltog så tyckte jag att man kunde festa till det lite😊. Även om de inte vann så gjorde de ett riktigt bra jobb, och fjärde plats är verkligen inte fy skam. Det är trots allt sällan, eller aldrig, som humoristiska låtar vinner!
Tidigt i morse, när jag stod i badrummet med fönstret öppet mot gatan, hörde jag plötsligt en förbipasserande som sjöng "bastu, bastu, aaaaaah", och det var ingen nordbo. Låten fastnar i huvudet på alla😂 precis i badrummet med fönstret öppet när jag hörde en förbipasserande som sjöng "bastu bastu, aaaaaah" och det var inte någon nordbo
4 personer
Ingredienser
1 kg sidfläsk
Havsalt och svartpeppar
1 hel fänkålsklyfta, putsad och grovt skivad
4 lagerblad
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
1 tsk kardemummakapslar, krossade
4 stjärnanis
1 msk fänkålsfrön
Olivolja
3,25 dl vitt vin
5–7,5 dl kycklingbuljong (beroende på storleken på din gryta)
1 msk fullkornssenap
Gör så här
Värm ugnen till 180°C.
Skär sidfläsksskinnet diagonalt i ett diamantmönster med 1½ cm mellanrum. Krydda generöst med salt och peppar och gnid in det väl i skinnet.
Lägg fänkål, lagerblad, vitlök, kardemumma, stjärnanis och hälften av fänkålsfröna i en het ugnsform på spisen med lite olja och hetta upp i cirka 2 minuter för att frigöra aromerna. För kryddorna till sidan av formen och lägg fläsket med skinnsidan nedåt och stek i minst 5 minuter tills det är gyllenbrunt. Vänd fläsket, krydda skinnet igen med salt och strö över resterande fänkålsfrö. Häll i vinet för att deglasera formen och skrapa upp bitarna från botten (var försiktig så att fläskskinnet inte blir blött). Koka upp vinet och häll sedan i tillräckligt med buljong för att nå upp till fettlagret strax under skinnet och låt koka upp igen.
Flytta formen till den förvärmda ugnen och tillaga i cirka 4 timmar, det är viktigt att skinnet blir riktigt krispigt och inte slemmigt (det ska låta ihåligt när man knackar på det).
Lägg över köttet på en varm tallrik och låt vila. Under tiden, skeda av överflödigt fett i stekpannan eller dra en brödskiva längs ytan av steksaften för att absorbera det. Värm upp ugnsformen på plattan och tillsätt senapen. Blanda med en visp och smaka sedan av och justera smakerna efter behov. Ta bort stjärnanisen och kardemummakapslarna och häll såsen i en kanna. Servera det vilade fläsket med såsen bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar