13 augusti 2023

Londonpromenad med lång titel: Chelsea Odyssey – Riverside Village, Legends & Landmarks, Art, Architecture & Anecdotes

Trevlig helg på er. Jag sitter och väntar på att kökskakelläggaren ska komma tillbaka från sin shoppingrunda på ett byggvaruhus tillsammans med sin chef. De renoverar samtidigt lägenheten bredvid så jag tror att de mest köper material dit. Det är tur att vi inte betalar per timme😏.

De kom lite efter kl. 9 och hittills har han hunnit kakla tre korta rader ... som dessutom blev fel. Kaklen ska läggas om en tegelvägg (som den tidigare kakelläggaren gjorde), inte rakt under varandra😒. Steve har varit på en liten fisketripp med en kompis sedan i går men är på väg hem nu så då får han ta över. 
Vädret är helt ok nu. Det är över 20 grader varje dag (och ska vara så under de senaste 10 dagarna) men kanske lite väl mycket moln. Nå, det viktigaste är att det är varmt och skönt, inte hett.

I fredags åt jag lunch på samma ställe som jag ofta äter lunch här i Wandsworth. Jag gillar deras kycklingsallad som inte har ett enda salladsblad utan bara ingredienser man blir mätt av.
I onsdags gick jag på en guidad londonpromenad i Chelsea tillsammans med min kompis Angela. Ännu finns det promenader jag inte gått, men dom börjar bli få. Den kunniga guiden till vänster.
Promenaden började utanför Sloane Square tunnelbanestation. Stationen, och många gator i närheten, har fått sitt namn av Sir Hans Sloane (1660–1753), en anglo-irländsk läkare som tillsammans med några utsedda förvaltare ägde marken i Chelsea vid den tiden.

Hans fick inga söner utan det var hans två döttrar som fick ärva marken efter honom. Den ena av döttrarna, som ärvde 75 % av marken (lite ojämn fördelning kan man tycka😏), gifte sedan in sig i den arisokratiska familjen Cadogan som härstammar från Wales. Vi kunde bland annat se den walesiska härkomsten på draken som som sitter högt uppe på ett av de flera hundra år vackra husen. Den röda draken finns också på den walesiska flaggan. Vid en tidpunkt ägde Cadogan-familjen 200 hektar i Chelsea (tack vare Sloane-dotterns arv). Nu äger de "bara" lite över 90 hektar i stadsdelen, men familjen är fortfarande en av de rikaste i Storbritannien.

Vi passerade också "Royal Hospital of Chelsea" som är utan ett stort och vackert ålderdomshem för lite över 300 veteraner från den brittiska armén. Det är också här som världsberömda Chelsea Flower Show hålls varje år. Framför en av byggnaderna, markerad av en oansenlig kruka, ligger även Margret Thatcher och hennes man begravda.
Vi vandrade vidare och passerade bland annat husen där två av medlemmarna i Rolling Stones bott. Det var en väldigt lärorik promenad men vi var ganska trötta i benen när den tog slut två timmar senare, det var dessutom varmt.
Vi hade bestämt oss för att äta en sen lunch och ta några drinkar på en uteservering i Sloane Square men gjorde ett kort pit stop på en vacker pub som hette The Cadogan Arms.
Framme vid vårt mål beställde vi några smårätter (kycklingleverpatén var grymt god) och ytterligare drinkar och njöt till max av det vackra vädret. Jag älskar sommaren när det är högst 25 grader och man kan sitta ute, äta gott och titta på folk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...