21 september 2019

Transsibiriska järnvägen - Helsingfors-Moskva

Halloj, nu är jag tillbaka i London igen, eller jag kom redan tisdag kväll, men det tar ett par dagar att komma i ordning efter en långresa. Vi har haft grymt fint väder här i London sedan jag kom hem och idag låg jag till och med och solade ett par timmar under molnfri himmel och 25 graders värme. Det är säkert sista värmeböljan nu innan hösten slår klorna i oss så det gäller att passa på.

Resväskan är uppackad och kläderna tvättade och jag har redan hunnit besöka gymmet ett par gånger. Jag har inte tränat alls under resan, förutom att promenera, så det känns verkligen skönt att få svettas ordentligt och anstränga musklerna. Det finns inte utrymme för några större träningspass i en tågkupé och när vi bott på hotell så har vi nästan bara spenderat tid där för att sova😊.

Det var en fantastisk resa och det finns faktiskt inget jag skulle vilja ändra med den, vi fick se och uppleva så mycket. Jag ska försöka dela in mina inlägg enligt de platser där vi stannade för att de inte ska bli så långa, men det kan nog hända att det blir flera inlägg per plats också.

Vår ressugna grupp bestod av 24 stycken finlandssvenska resenärer från alla delar av svenskfinland plus reseledaren Mathias. Morsan trodde hon skulle vara äldst på resan men hon hörde nog till genomsnittet😊. Fyra av oss var under 50, resten över 50, varav största delen av deltagarna var 65+. Tre av de 24 deltagarna var män, resten var kvinnor som lämnat männen hemma, änkor eller "självsamma". Jag och morsan trodde att det här var en resa som skulle attrahera historieintresserade män, men antingen är de för bekväma och fega😀. Alla i gruppen var supertrevliga och alla pratade med alla, ingen backstabbing som det ofta blir när det finns många kvinnor i grupp, utan det var glada miner och skratt mest hela tiden.

Vi reste i sovkupéer för fyra personer på varje tågsträcka och alltid med samma personer. Det var perfekt för då hann man lära känna varandra bra och man fick in en rutin.

Vi samlades på tågstationen i Helsingfors och när alla hälsat på varandra så boardade vi nattåget till Moskva. Det här var det finaste tåget på resan så vi kunde vänja oss långsamt vid "nattågslivet"😊
Tågvärdarna. Det fanns alltid en tågvärd per vagn, man eller kvinna, som såg till att speciellt toaletterna hölls rena och i fungerande.
Väskorna inne i kupén, dags att ställa allt i ordning.
 En mycket suddig bild på våra kupékamrater, Eva till vänster och Inger till höger. När vi åkt en stund kom vår reseledare Mathias och bjöd alla på ryskt bubbel för att skåla in resan. En jättebra idé.
Efter en tämligen bekväm natt på tåget, där vi gungades till sömn, anlände vi till Moskva tidigt på morgonen. De flesta av oss hade växlat till rubel på tåget eftersom man fick bättre kurs där än på vanliga växlingskontor.
Vi åt frukost på lyxiga hotell Hilton som låg alldeles bredvid järnvägsstationen.
Mätta och belåtna tog sedan den lokala guiden Konstantin med oss på en tur till kända sevärdheter i Moskva. Han talade svenska vilket var perfekt för de som inte var så hemma på engelska.
Vi kunde snabbt konstatera att något ryssarna är/var bra på var att bygga kyrkor ... och polera kupolerna😏
I det här huset i Kreml jobbar Putin
Jag fick aldrig nog av att fotografera kupoler.
Vi besökte också Rusthållskammaren, där man tyvärr inte får fotografera, och såg bland annat överdådiga kungliga vagnar samt en fantastisk uppsättning Fabergé-ägg.
Fortfarande i närheten av Kreml.
Vi hann ocskå se vaktombytet vid den okända soldatens grav.
Här kommer de nya vakterna spatserande med spikraka ben.
Efter Kreml fotsatte vi genom Alexandersparken mot Röda Torget för lunch inna på det stora och vackra varuhuset GUM.
Dekorationer utanför GUM
Inne på GUM och en fontän där man kylde vattenmeloner.
På vägen mot turistbussen passerade vi även den vackra Vasilijkatedralen med lökkupolerna.
Efter en intensiv dag i Moskva hoppade vi på nästa tåg för vidare färd mot Ekaterinburg. 

Det verkar vara svårt att få till klara foton på tåget😏
Så här såg vanligtvis byarna ut under hela vår rysslandetapp. Husen var kunde vara ordentligt nergångna men var ofta målade i klara färger och fönsterkarmarna var ordentligt utsmyckade.
Då och då stannade tågen så länge att vi kunde stiga ur vagnarna och sträcka på benen och köpa något från kioskerna på perrongerna
De här vagnarna var också en vanlig syn, innehållande gas eller kanske bränsle.
Mera färggranna hus. Det var också vanligt med klarblåa tak.
En hyllning till Sverige kanske😉
Ja det var de första dagarna på resan, nu sitter dessutom Busen och stirrar på mig och vill ha kattgodis. "Stay tuned" för mer😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...