7 december 2024

Dittan och dattan

Ännu en hektisk arbetsvecka är till ända. Jag hade smått planerat att besöka julmarknaden på Old Spitalfields Market i östra London i går, men det blev det inget av med när en beställning med lågkolhydratbröd, som vanligtvis levereras med posten mellan 10.00 och 14.00, nu kom först efter kl 17.00😕. Jag fick lugnt sitta hemma med öronen på skaft om brevbäraren skulle ringa på porttelefonen.

I går var det Finlands självständighetsdag och jag tände enligt traditionen två par blåvita ljus till minne av de som stupade. I Finland sitter majoriteten av invånarna bänkade framför TV för att se balen på slottet men jag hoppar alltid över det, jag känner inga finländska kändisar och knappt några politiker längre😏
Förra lördagen var Steve och jag på glöggfest hos våra kompisar Cecilia och Björn, det har nästan blivit tradition. Förutom olika glögg bjöds vi på en väldigt god minijulmiddag med skinka, motorslåda, rödbetssallad, köttbullar  allt hemlagat  och annat smått och gott😋.
För tre helger sedan besökte Steve och jag en indisk restaurang i stadsdelen Balham som heter Indian Room. Den har fått väldigt bra recensioner och vi var nyfikna på att prova.

Inredning är ofta inte huvudfokus i en indisk restaurang och det känns ofta som om man sitter i ett butiksfönster på grund av den starka belysningen. Så var inte fallet här utan restaurangen var väldigt mysig.
Maten var fantastiskt god och vackert upplagd, många plus på det eftersom man också äter med ögonen.

Vi delade på lammkottletter och lökbhaji till förrätt. Lammkottletterna var extremt goda och vi skulle  lätt ha kunnat beställa två portioner av dem.
Min huvudrätt var en halv kyckling i tjock sås och till det delade vi på några sidorätter. Jag vill alltid ha Saag paneer till (en blandning av indiska osttärningar och spenat). Vi var väldigt nöjda och kommer nog att återvända, att Steve hade ett erbjudande där man fick 50 % rabatt på maten gjorde inte ont heller😊.
Förra lördagen åt vi middag på den väldigt charmiga puben The Whie Swan i Richmond. Det var ganska exakt ett år sedan vi var där senast, men då var maten tyvärr inte bra och vi lämnade besvikna.  Ett år senare tänkte vi att det var dags att ge dem en ny chans.
Nu verkade det som om de "spottat upp sig" i köket och allt vi beställde smakade jättegott.

Laxmoussen som jag åt till förrätt (den ligger gömd under salladsbladen:-) var fantastiskt god och ...
ankbröstet, den tjocka såsen och tillbehören lika så. Skönt, nu kan vi börja öka dit igen😊
Det var en kall kväll så vi bestämde oss för att ta en Uber hem. Normalt har förarna Toyota Prius, men den här gången blev vi upphämtade av en Tesla. Det uppstod en liten förvirring innan vi kunde sätta oss i bilen eftersom vi inte hittade handtagen. Det visade sig att de var infällda i dörren och man måste trycka på en viss punkt för att handtaget skulle komma ut. Det visade sig vara lika förvirrande att ta sig ut eftersom insidan var lika handtagslös som utsidan och det enda som fanns var en knapp som man måste trycka på för att öppna dörren. Jag är inte helt övertygad om bilar som är helt elektriska. Om bilen skulle hamna under vatten är elen är det första som slutar fungera.😬
Jag älskar saffran, både i bakverk och mat och förra veckan gjorde jag den här fantastiska fisksoppan med lax och räkor. Jag hittade receptet på den här bloggen men använde endast lax (gillar inte torsk) och så tillsatte jag blomkål och broccoli för att göra soppan mer mättande.
Saffransdoftande fisksoppa
(4 portioner)

Ingredienser
400 g torskfilé
400 g laxfilé
1 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme frachie
2 fiskbuljongstärningar eller 3 msk konc. fiskfond
1 paket saffran
2 tsk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
svartpeppar
250 g skalade räkor
Topping: Färsk timjan, lite räkor

Aioli:
2 vitlöksklyftor
1 dl creme frache
0,5 dl majonnäs
salt efter smak

Gör så här
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör så det blir mjukt, riv ner vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén. Fräs en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund. Blanda sedan ner safrran, grädde, vatten och creme fraiche.
Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i kuber och sjud i 34 minuter.
Tillsätt räkorna men spara några till toppingen, hetta upp snabbt (låt inte koka upp för då blir räkorna sega!) och servera med en klick aioli och färsk timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...