7 juli 2020

Första dagarna i Finland

Hej på er alla! Steve och jag är hemma hos mina föräldrar i Finland som bäst sedan ett par dagar.

Resan från London gick tämligen problemfritt men så hade jag också ringt till finländska ambassaden ett par dagar tidigare och dubbelkollat om Steve skulle släppas in i landet. Tjejen på ambassaden sade att det skulle inte bli några problem eftersom han är en familjemedlem (vi har varit tillsammans i 14 år). Hon rekommenderade dock att vi skulle ta med oss dokument som visar att vi bor på samma adress, som t.ex. kommunalskattedokument. Så, jag tog med mig en sådan sida och en 5 år gammal bostadslåneutdrag från banken.

När vi checkade in på Heathrow och vid passkontrollen i Finland fick Steve frågan varför han reste till Finland. Jag förklarade att vi är tillsammans och att vi ska besöka mina föräldrar samt visade upp mina dokument. På Heathrow kollade de dokumenten noga men i Vanda frågade passkontrollanten bara Pariskunta? (Par) och jag sa Ja och så släppte han igenom oss, han tittade inte ens i dokumenten. I Finland litar man fortfarande på varandra😊. De kollade också de flesta vid gaten till Vasa men inte oss, men det stod väl i passagerarlistan i systemet att vi redan gått igenom två kontroller. Det som var lite komiskt på Finnairflyget till Finland var att de sagt att serveringen var begränsad, men vi fick mer än normalt i ekonomiklass. Tidigare har man bara fått kaffe, vatten och blåbärsjuice gratis men nu fick man även en semla. Det var ju snällt.

Man måste bära ansiktsmask på Heathrow och båda flygen och vissa (läs asiatiska resenärer😊) hade gått ett steg längre och bar heltäckande dräkt, ansiktsmask och skyddsglasögon. De såg ut som kriminaltekniker.
I måndags såg vi en otrolig fantastisk regnbåge, färgerna var knivskarpa. 10 minuter senare började det regna.
Föräldrarnas katt Elvis är glad när det blir lite liv i huset. Han är absolut ingen famnkatt men han tycker om att ligga bredvid.
I morse hade jag äntligen tid till frisören. Jag klippte runt 8 cm av längderna och fräschade upp mina slingor så nu klarar jag mig till jul. Jag klipper mig bara 2 gånger om året, när jag är i Finland, för jag litar inte på att engelska frisörer förstår mitt fina nordiska hår.

När jag kom hem igen åkte Steve och jag nästan genast till Storsand för att prova en av 3 nya vandringsleder som bybor ställt i ordning under våren. Perfekt när man helst inte ska träffa andra människor😊. Steve och jag valde det 6 km långa stråket.
Leden var väldigt bra gjord, stigarna jämna och väl upptrampade och utmärkta.
Här och där fanns stopp med tips på olika extra träningsgrejer man kunde göra, t.ex. utfallssteg eller plankan. Det fanns även bord och sittplatser här och där där man kunde sätta sig och njuta av utsikten eller dricka kaffe.
När vi närmade oss havet lämnade vi leden och gick den sista biten längs stranden.
Förutom några sporadiska attacker från mygg så var det en väldigt trevlig promenad som passar alla.

Nu har vi bastat med äkta bastukvast och bastuöl och snart är det dags att gå och lägga oss, vi kommer garanterat att sova som barn😊.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...