14 mars 2021

Between the Sheets och en helg som många andra

Hej i stugorna, hoppas ni har haft en bra helg hittills. Min har varit helt ok.

I går hann jag både gå på promenad, träna hemma och städa ur kryddskåpet tillsammans med Steve innan det var dags att göra veckans coronamiddag. Det var uppenbarligen lite över två år som vi städade ur kryddskåpet sist för det fanns en hel del kryddor längst bak med 2018 som bäst före-datum och ett antal burkar med samma innehåll då man trott att man varit utan och köpt nytt😏 Nu är hyllorna i alla fall rentorkade och sorterade.

Jag har också hunnit börja på ett nytt pussel som jag suttit med ett par timma om dagen.

Här kommer gårkvällens middag.

Veckans cocktail hette Between the Sheets och är perfekt för den som gilla lite spritiga och syrliga drinkar vilket jag gör

1 drink

4,5 cl konjak
4,5 cl ljus rom
4,5 cl triple sec (t.ex. cointreau)
3 cl citronjuice

Häll alla ingredienser i en shaker och fyll den med is. Skaka den riktigt kall och häll upp i glas. Garnera med apelsin (om ni vill).

Till förrätt blev det Vitlöksbröd på "falskt" surdegsbröd (dvs. lågkolhydrat). De blev riktigt lyckade (från den här bloggen) och jag hann ta ett bar tuggor innan jag kom på att jag glömt fotografera dem😀. 

6 småbröd

Ingredienser
3 dl mandelmjöl
1 dl psylliumhusk eller fiberhusk. Psylliumhusk gör dem lite onödigt mörka medan Fiberhusk gör dem ljusa, likadan smak dock.
2 tsk bakpulver
1 tsk himalayasalt
3,5 dl kokande vatten
1/2 msk äppelcidervinäger
3 äggvitor

Vitlökssmör:
100 g mjukt smör
3–4 vitlöksklyftor
1/2 kruka basilika (ca 1 dl hela blad, grovt hackade)
flingsalt

Gör så här
Sätt ugnen på 175 °C. Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggvitorna hårt.
Blanda vatten och äppelcidervinäger och häll över de torra ingredienserna. Vispa med elvisp och vispa sedan ner äggvitorna. Dela degen i 6 delar och forma till bullar. Lägg på bakplåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 5055 minuter. Låt dem svalna ordentligt innan de skärs upp.
Höj värmen i ugnen till 250 °C.

Blanda ihop vitlökssmöret och bred på bröden, rosta dem i ugnen och servera dem rykande varma.
Det här var kvällens vin, en väldigt god Malbeck från Sainsburys. Det blir nog till att hamstra på sig fler flaskor av det här.
Till huvudrätt serverade jag Marinerad helstekt fläskfilé med ugnsrostade grönsaker och peppasås. Jag hittade receptet på Tasteline. Jag måste säga att det här blev min bästa fläskfiléförsök någonsin, inte det minsta torrt.

4 portioner

Ingredienser
600 g fläskfilé(er)
23 klyftor vitlök

Marinad
2 msk rapsolja
1 msk balsamvinäger
1 msk japansk soja
1 st krossad vitlöksklyfta
1 msk sweet chilisås
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här
Putsa fläskfilén.
Dela vitlöksklyftorna till små stavar, gör snitt i fläskfilén och tryck in vitlöksstavarna.
Gnid in fläskfilén med balsamvinäger och låt den vila i ett par minuter.
Lägg den sedan i marinaden och låt den ligga i minst i 30 min. Jag lät den marinera i 7 timmar.
Sätt ugnen på 200 °C.
Bryn filén runt om i smör i en stekpanna.
Flytta över filén till en ugnssäker form och stick in en köttermometer i köttet. Stek i ugnen till 65 °C, inte en minut länge (det tar ca 15 minuter).
Ta ut formen ur ugnen och låt fläskfilén bli klar utanför i ca 10 min. Jag serverade med ugnsrostad blomkål och brysselkål (som jag först förkokt) som jag tillagade samtidigt med köttet. Jag serverade peppasås till som jag köpte färdiggjord men smaksatte med extra peppar och salt.
Jag har turen att ha föräldrar som gillar att plocka bär, och varje gång jag hälsar på dem tar jag med mig en påse när jag åker tillbaka till London. Lyx😋. Lingon är så tacksamma att förvara i kylen då de aldrig möglar utan håller i evighet. Till efterrätt beslöt jag mig därför att göra Lingonpannacotta med papparkakscrunch (3 portioner). Jag hittade receptet på samma sajt som förrätten.

Ingredienser
1 vaniljstång (eller 0,5 tsk vaniljpulver)
1 dl sockerfri lingonsylt alt mosade lingon
1,5 gelantinblad
ev upp till 3 msk sockerfri sötning (smaka av)

Pepparkakscrunch
1 dl mandelmjöl
40 g osaltat smör
ca 2–3 tsk honung eller annan sötning
2 tsk Sant Maria pepparkakskryddor

Gör så här
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden, lägg även ner stången (eller använda vaniljpulver).
Koka upp grädden med lingonsylt och låt allt sjuda i ca 5 minuter.
Mixa smeten slät med stavmixer och smaka av med ev. extra sötning.
Ta bort kastrullen från plattan och rör ner gelatinet. Häll upp i fina glas och ställ kallt i minst fyra timmar.

Crunch: Smält smöret. Blanda med mandelmjölet, pepparkakskryddor och sötning. Fördela smeten så tunt du kan på bakplåtspapper. Grädda i 78 minuter i 175 °C. Degen ska få färg utan att bli bränd. Ta ut och låt svalna, smula sönder till kaksmulor och fördela på panacottan.
 Vi tyckte båda att middagen blev lyckad så jag kommer absolut att göra alla rätter igen.

Söndag har sett likadan ut som lördag, förutom middagen, med inomhusträning, promenad och pusslande och så kommer väl de flesta dagarna att se ut nästa vecka också😏 Nej, nu ska jag se vad jag hittar för intressant på Netflix eller svensk TV.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...