23 mars 2016

Bland män och får

Snart långhelg, mera sådant:-) Imorgon kväll kommer min bror Magnus hit och ska stanna över påsken, ska bli jättekul. Jag har nu jobbat bort det mesta, om det inte kommer något brådskande imorgon, och idag tvättade jag till och med fönstren. Kan slå vad om att de kommer att se lika skitiga ut om en vecka igen för det dammar så väldigt här i London.

Idag efter gymet gjorde jag chicken nuggets enligt det här receptet. Det är enkelt, gott och hälsosamt för inget mjöl eller fritterande. Jag doppade dem i creme fraiche som smaksatts med sambal oelek. Perfekt hetta.
Igår var jag och såg film tillsammans med ett gäng sweor på en liten bio vid Baker Street. Vi var och såg något så ovanligt som en isländsk film hette ”Bland män och får”, eller ”Rams” på engelska (Pässit på finska:-). Filmen gjorde stor succé vid världspremiären på filmfestivalen i Cannes och var även Islands Oscarsbidrag.

Ett kort sammandrag av handlingen: ”Bland män och får” är en lågmäld och varm dramakomedi om de fårfarmande bröderna Gummi och Kiddi på den isländska landsbygden. De lever sida vid sida på familjegården trots att de inte pratat med varandra på närmare 40 år. De är mycket fästa vid sina får och sköter om dem med stor omsorg. När galna kosjukan drabbar djuren i dalen ställs livet på ända, myndigheterna bestämmer att alla djuren måste slaktas. De båda bröderna vill inte ge upp, detta handlar både om fårens liv och deras egna och för att rädda fåren tvingas de till slut att samarbeta.

Filmen hade lite samma stuk som finska, inte så mycket dialog och ganska dystert väder, men den här var mycket bättre än de flesta finska filmer som jag brytt mig om att se. Min favoritscen var när Kiddi, som är den mer skötsamma brodern, hittar Gummi som druckit för mycket sprit och slocknat i en snödriva. Kiddi hämtar sin traktor med frontlastare, skopar upp honom, kör honom i skopan till sjukhuset där han lämpar av sin bror och kör hem igen utan att stanna:-).
Tävling om vem som har den bästa baggen
Efter filmen gick vi till en restaurang  i närheten för lite mat och för att prata om filmen. Det är sällan som alla har samma åsikt, men den här gången var alla eniga om att filmen var helt fantastisk. Gå och se den om ni har en chans, det är en film som verkligen stannar kvar i minnet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...