4 april 2021

Glad påsk!

Hej på er! Hoppas ni haft en avslappnad påsk hittills. Det har vi haft ... finns ju inget att göra utomhus annat än att besöka matvaruaffärer och gå på promenader. Har man egen trädgård så kan man också besöka garden centers för de är öppna av någon orsak, även om många av plantorna är inomhus😐. 

I dag har vi haft strålande solsken, så efter min dagliga inomhusträning och en dusch så tog jag en promenad runt min vanliga runda med en ljudbok i öronen. Jag har precis avslutat en kriminalroman som skrivits av en österbottnink författare, Nilla Kjellsdotter. Boken heter I rättvisans blod och utspelar sig i Oravais, vilket var extra kul då jag kände igen många av platserna hon skrev om.😀 Jag tyckte den höll samma nivå som de rikssvenska etablerade kriminalförfattarna. Rekommenderas.

Vi åt vår "påskmiddag" redan på fredag. Den här gången gjorde jag det lite enklare för mig och köpte en färdig påskmiddag från Marks & Spencer. Det enda jag gjorde från början var fördrinken och förrätten som inte ingick.

Veckans fördrink var en version på French 75, den  här gången med konjak istället för gin, som lär vara ursprungsversionen. Den blev jättegod även om jag personligen kanske föredrar ginversionen.

Ingredienser (1 drink)
4–5 cl konjak
1 tsk färskpressad citronsaft
1 cl sockerlag
Fyll upp med torrt mousserande vin (t.ex. cava, cremant eller riktig champagne)
is

Gör så här
Skaka konjak, sockerlag och citronsaft i en shaker med is. Fyll upp i champagneglas och fyll upp med mousserande vin. Garnera med citronskal
Till förrätt gjorde jag Lax- och räktårta och my gad så god den blev (från den här webbsidan). Jag gjorde egen "kavring" eftersom jag ville ha den lågkolhydrat men om ni inte bryr er om socker kan ni använda vanlig kavring.

Lågkolhydratkavring

Ingredienser
1,75 dl mandelsmör (eller annat nötsmör)
5 ägg
60 g smält deodoriserad kokosolja eller rapsolja (eller smör)
1 msk honung
2 tsk äppelcidervinäger
Drygt 1/2 dl frömjöl (jag använde mandelmjöl)
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin
3 msk kokosmjöl
1 tsk bikarbonat (eller 2 tsk bakpulver)
1/2 tsk salt

Instruktioner
Sätt ugnen på 180 C.
Vispa äggen fluffiga. Blanda ner mandelsmör, kokosolja, honung och äppelcidervinäger.
Stöt kryddorna i en mortel. Blanda de torra ingredienserna i separat skål. Vispa ihop allt.
Häll smeten i en avlång bakform klädd med bakplåtspapper (ca 1-1,5 liter)
Grädda i ca 40 minuter. Håll koll så brödet inte får för mycket färg. Låt gärna stå kvar en stund på eftervärme. Låt brödet sedan svalna i formen i ca 10 minuter innan det skärs upp.

Lax- och räktårta (10 portiooner)

Fyllning
3 hårdkokta ägg
4–5 gelatinblad
1/2 citron, saften
200 g naturell färskost (Philadelphia)
3 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
1–2 msk pepparrot på burk
1 msk dijonsenap
2 msk finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
1 liten rödlök
200 g skalade räkor
100 g kallrökt lax
1/2 tsk salt
1 krm peppar

Instruktioner
Mixa 200 g brödskivor till smulor. Blanda med 50 g smält smör.
Tryck ut i en springform med bakplåtspapper fastklämt runt botten, ca 25 cm i diameter.
Ställ in i frysen under tiden.
Koka äggen.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 5-10 minuter.
Vispa färskost, creme fraiche och majonnäs slätt. Vispa sedan ner pepparrot, dijon, hackade kryddor och rödlök.
Grovhacka räkorna och strimla laxen.
Pressa citronen i en liten kastrull, värm upp. Dra bort från plattan och rör ner gelatinbladen.
Häll blandningen i röran och blanda noggrant. Hacka äggen (skär ägget från båda hållen med en äggdelare) och rör ner. Smaka av med salt och peppar.
Ta ut springformen från frysen och häll röran ovanpå. Spänn platsfolie ovanpå och ställ in kallt i minst 6 timmar.
Garnera med dill, räkor och citron vid servering.
Till huvudrätt blev det den butiksköpta måltiden, nötkött med grönsaker och "blomkålsost". Vi fick dock koka grönsaker och kött själva. Steve gjorde också en grymt god rödvinsås till.
Jag brukar anstränga mig att köpa lokalproducerat och har t.ex. slutat köpa avocado som är väldigt miljöovänlig, eftersom den kräver mycket vatten för att växa vilket lett till stora problem med torka i de områden där de odlas (t.ex. Californien, Mexico och Spanien). Jag köper inte heller bär som odlats längre bort än Marocko, vilket gör att det inte blir mycket bär under vintermånaderna.😏 Skulle jag ha större frys så skulle jag hamstra lokala bär på sommaren och frysa in.

För att komma till saken, när jag i samband med tillagningen kollade varifrån bönorna och sparrisen kom höll jag dock på att svimma. Jag har alltid trott att man kunnat odla dem här i England året runt (t.ex. i växthus), men uppenbarligen inte. De gröna bönorna hade producerats i Kenya och sparrisen i Mexiko!!! Det blir till att kolla noggrannare på förpackningarna hädanefter.
Efterrätten ingick också i erbjudandet så den var allt annat än lågkolhydrat. Steve gillar dock vaniljcheesekake och jag nöjde mig med en liten bit.
Det var vår påskmiddag det och jag har ätit lax- och räktårta både till lunch och middag sedan dess. Den är god och jag vägrar slänga mat så det är bara att äta på😀  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...