10 september 2016

Boktips - Introvert - den tysta revolutionen

Här kommer ett tips på en helt fantastisk bok för introverta, av en introvert. Boken är också nyttig att läsa för extroverta som vill förstå oss mindre högljudda, pratsamma och uppmärksamhetstörstande:-)

Boken är skriven av svensken Linus Jonkman och även om det är en faktabok så är den så lättläst och underhållande att man har svårt att lägga den ifrån sig. Den gav upphov till många goda skratt eftersom han använder exempel både från sitt eget liv och från introverta och extroverta personer som han träffat eller känner, bland annat hans extroverta fru:-) Jag laddade ner den från Elib igår och läste ut den idag.
Jag kände igen mig till 95 % av vad han skrev. Det är skönt att veta att man inte är ensam. Introvert är något man är från födelsen, det finns i ens DNA och är inte något man väljer att bli. En fjärdedel av jordens befolkning tros vara introverta och man hittar dem ofta i östeuropa och Asien.

Att vara introvert är inte att vara blyg eller osocial, inte alls, utan att man har en begränsad mängd energi som man kan använda vid möten med andra. Det leder till att man väljer att inte "slösa"energi på människor som man känner att inte kommer att ge något av värde. Introverta får sin energi inifrån, extroverta från människor runtomkring sig och beter sig därför ofta som sociala fjärilar på fester och flaxar från person till person. Vi introverta däremot föredrar att fokusera på några och helst personer som man redan känner.

Här är en skärmdump av ett roligt avsnitt som jag skrattade åt så tårarna rann. Jag känner igen mig för det blir ofta helt fel när jag känner att jag borde komma upp med något smart och kvickt när jag talar med någon jag inte känner.
Steve är också introvert, faktiskt mer än mig, och efter den här boken och ett antal artiklar som introverta som jag läst med stort intresse på nätet så har mycket fallit på plats gällande honom.

En mening i boken säger exakt hur man känner ibland när man behöver egentid för att kunna fylla på energireserven.
"Jag är inte arg, deprimerad eller osocial. Jag vill bara inte prata med någon en stund och det är okej."

2 kommentarer:

 1. Hört om boken, måste läsa den vid tillfälle. Hade nog placerat dig och mig som lite extroverta, men när jag läser beskrivningen för de olika personligheterna, inser jag ju att jag haft en annan uppfattning om den introverta och inser att jag själv kanske också tillhör den gruppen människor. Blir jättefort trött av sociala situationer där det pratas mycket och jag var med om två såna ikväll, jag är helt slut i huvudet. Men det trodde jag berodde på högkänslighet....kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sällan man är 100 % introvert eller extrovert men jag är nog till 75 % introvert. Sedan så är ju att vara extrovert "idealet" i västvärlden så vi stackars introverta tvingas bete oss som extroverta om vi vill smälta in:-)

   Om jag planerat in att träffa någon/några så kan jag förbereda mig mentalt och då är det hur kul som helst. Det värsta är när man ska gå på fest och det är många nya som man "borde" socialisera med, eller om det plötslig visar sig vara fler på festen än man informerades om på förhand, då tar energin slut snabbare eftersom man inte kalkylerade in dessa "överraskningar". Du ska absolut läsa den, jag har nästan läst igenom den en andra gång redan. Du kommer garanterat att upptäcka att många pusselbitar faller på plats.

   Radera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...