7 februari 2021

Beast from the east

Hej på er. Kom nyss hem från en frisk promenad i lätt snöfall. Det är för varmt för att snön ska stanna kvar på marken, så det ser ut som om den omtalade "Beast from the east 2" som de varnat för i nyheterna inte kommer att påverka London alltför mycket.😏

Och så har vi ääääääntligen fått upp tavlorna med bioaffischer från farsans och min farbrors bio som de ägde i Nykarleby fram till början av 80-talet. Farsan skötte projektorn och min farbror sålde biljetter. Ni kan tänka er vilken lyx det var att kunna gå på bio gratis😊.

Tavlorna har stått på golvet i säkert 10 år, men nu kom vi äntligen till skott och lånade en av Steves kompisars borrmaskin. Vi ska borra för ett par krokar i sängkammaren också när vi ändå håller på. Jag har två bioaffischer till som jag vill hänga upp men som ännu inte har fått ramar.
Här får ni också gårdagens covidmiddag som inleddes med sedvanlig cocktail, den här gången en superenkel och fräsch

White Lady
1 cocktail

4 cl gin
2 cl cointreau
4 cl färskpressad citron
0,25 äggvita

Gör så här: Skaka med is och häll upp i cocktailglas

Till förrätt gjorde jag den här jättegoda rätten som jag hittade på den här webbsajten.

Turkiska räkor med fetaost 
(4 portioner)

Ingredienser
8 cocktailtomater
1 grön paprika
2 vitlöksklyftor
50 ml olivolja
1 msk tomatpuré
3 msk färsk dill
700 g räkor
200 g fetaost

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka tomat, paprika och vitlök och stek mjukt i olivolja.
Lägg i tomatpurén och några matskedar vatten och låt puttra några minuter.
Tillsätt dill och smaka av med peppar och salt. Ställ åt sidan.
Stek räkorna i olja några minuter på varje sida om de är råa. Annars kan du lägga dem i en ugnsform direkt och sedan täcka med tomatsåsen.
Smula över fetaost och ringla över olivolja. 
Till huvudrätt gjorde jag en rätt från den här webbsajten.

Vitkålsgratäng med kyckling
(4 portioner)

Ingredienser
1/2 litet vitkålshuvud
1 purjolök
smör eller kokosfett att steka i
400 g kycklingfiléer
3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 krm spiskummin
2 dl vispgrädde
salt och peppar
3 dl riven ost

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla vitkålen och purjolöken fint. Stek löken och vitkålen i rikligt med smör i en stor stekpanna.
Stek på medelvärme cirka 10 minuter. Lägg vitkålen åt sidan.
Skär kycklingen i bitar och stek. Lägg tillbaka vitkålen i stekpannan och tillsätt tomatpuré, kryddor och grädde. Smaka av med salt och peppar.
Häll över i en ugnsform. Strö över riven ost och gratinera i ugnen ca 20 minuter.

Det blev väldigt krämigt och gott. Den här gången kom jag ihåg att köpa laktosfri grädde så Steves mage slapp gå bananas😊. 
Till efterrätt hade jag bara köpt mörkchokladpraliner vilket var helt tillräckligt efter de två första mättande rätterna.

Nästa söndag är det visst Alla hjärtans dag. Vi brukar aldrig fira på dagen utan gå på restaurang antingen före eller efter för att undvika de tråkiga färdiga menyerna. I år är ju allt stängt så det får bli en vanlig covidmiddag på lördag, men fördrinken kommer i alla fall att vara röd har jag bestämt😊.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...