Glad söndag på er! Jag kom precis hem från en promenad i solen som följde efter en timmes träning av armar och axlar. Nu har hela kroppen fått en genomkörare och jag kan sitta på soffan med gott samvete resten av dagen och kvällen.😊 Jag har också ätit rester från gårdagens coronamiddag så nu är jag mätta och nöjd. Rester är bäst eftersom smakerna fått mogna till sig lite😋
Så här fint blommar körsbärsträden (tror jag det är) i London för tillfället. Jag tog den här bilden under en promenad med min kompis Anette i fredags. Videosamtal på Zoom och Facebook i all ära men de slår inte att träffa kompisar i verkligheten. Vi träffades i Clapham Common som ligger på promenadavstånd för oss båda. Det var lite småkyligt i luften men efter att vi köpt med oss var sin kaffe från ett cafe i närheten så lyckades vi få upp värmen en aning.
I går var det coronamiddag igen och vad passar inte bättre att inleda den med en Coronarita😋 Den här cocktailen fick jag höras om förra lördagen och tyckte att den lät intressant, den är dessutom superenkel att göra. Ingen lågkolhydratdrink kanske, men mycket mindre än vanliga cocktailar och jag gillar mixen mellan surt, sött och bittert. Den här kommer jag att göra igen. Här kommer receptet
Coronarita (1 drink)
5 cl tequila
2,5 cl cointreau
2,5 cl limejuice (eller blanda lime- och citronjuice hälften av var)
1 flaska corona (det ska egentligen vara en miniflaska som sticks ner i cocktailglaset)
Gör så här
Mixa tequila, cointreau och lime/citron i en mixer som fyllts med is. Häll i ett cocktailglas och toppa upp med corona.
Till förrätt blev det Pizza Bianco med buffalomozzarella och serranoskinka. Jag använde pizzabottenreceptet från den här webbsajten.
Pizzadeg
180 g riven mozzarella (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl (1 dl)
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano
Topping
50 g färskost
1/2 dl creme fraiche
1 förpackning serranoskinka
Grön pesto
1 buffelmozzarella á 125 g
Pizzakrydda
Gör så här
Sätt ugnen på 200 g. Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrovågsugn. Rör ihop med en gaffel. Lägg över i matberedare med visp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid). Vispa ner ägget så det blir en slät smet. Vispa ner mandelmjöl och kryddor. Det tar någon minut att få ihop degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg degklumpen på bakplåtspapper och lägg plastfolie över. Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta. (Tunt är godast!) Nagga med gaffel.
Grädda i 10 minuter tills bottnen är gyllenbrun. Ta ut och höj värmen till 240 g.
Blanda creme fraiche med färskost och bred på botten.
Skiva mozzarellan och lägg på botten och därefter skinkan. Klicka över pestosåsen. Krydda med pizzakrydda eller oregano/timjan. Sätt in i ugnen. Grädda tills osten smält.
Till huvudrätt blev det Flygande Jacob a la lågkolhydrat (dvs. utan banan) med blomkålsris.
4 portioner
Ingredienser
800 g kycklingfilé
1 pkt strimlad bacon
1 msk smör
5 dl vispgrädde
1,5 dl passerade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
Salt och svartpeppar
2 dl jordnötter
Gör så här
Sätt ugnen på 225. Strimla kycklingen och stek tillsammans med bacon i smör. Lägg över i en ugnsform. Vispa grädden tills den blir fluffig men inte hård och blanda sedan i passerad tomat och tomatpuré. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Häll gräddblandningen över kycklingen och toppa med hela jordnötter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Servera med blomkålsris eller ris.
Till efterrätt blev det Bärpaj med enkel hemlagad vaniljsås. Vaniljsåsen var i en klass för sig, så god och så enkel att göra utan otaliga tillsatsämnen.
4-6 portioner
Bär och strössel
400 g blåbär (eller hallon)
75 g osaltat smör
2 ägg
4 dl hackade hasselnötter eller hasselnötsmjöl (jag skulle föreslå hälften av varje, blev lite väl nötigt med endast nöthacket)
1 msk kardemumma eller kanel
Vaniljsås
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver
3 äggulor
ev. 1 tesked sötning
Gör så här
Sätt ugnen på 200 g. Lägg bären i en smord ugnssäker form. Smält smöret och blanda i ägg, hasselnötter och kardemumma så att det blir en deg. Fördela degen över bären och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills pajdegen fått en gyllene fin färg.
Gör i ordning vaniljsåsen: Häll 1 dl av grädden i en tjockbottnad kastrull tillsammans med vaniljpulvret. Koka upp under omrörning och ta sedan kastrullen från plattan och låt svalna. Vispa äggulorna medan grädden svalnar, tillsätt eventuellt lite sötning. Blanda äggulorna med vaniljgrädden. Sjud vaniljsåsen försiktigt på låg värme under vispning tills den tjocknar något. Ta vaniljsåsen från värmen och häll över i en skål. Låt kallna. Vispa upp resterande grädde och vänd ner i vaniljsåsen. Servera pajen med vaniljsåsen.
Snart får jag börja fundera på menyn till nästa lördag😏.
Vad annars har jag/vi gjort då? Inte jättemycket, men vi har registrerat oss till kanalen Disney+ i en månad för att se Star Wars spin off-serien The Mandalorian. Den hade fått jättebra kritik och eftersom både Steve och jag gillar Star Wars så tänkte vi ge den en chans. Serien utspelar sig när Yoda var ett litet barn (så sööööt) och är lite av en rymdvästernserie.