15 mars 2023

Första gräsklippningen och på TV-inspelning

Hej på er. I morse när jag gick till gymmet genom parken/fd gravgården möttes jag av doften av nyklippt gräs för första gången i år. När kommunen börjar klippa gräs i sina parker vet man att våren är här, trots att vi har haft ett antal kyliga veckor.😊
Även träd och buskar har börjat blomma och det är bara fråga om dagar innan magnoliaträden också slår ut i blom. Det är nog det vackraste trädet jag vet; synd bara att dess blomsäsong är så kort.
 
I går var jag på ännu en inspelning av TV-programmet Studio B Unscripted i Al Jazeera Englishs nyhetsstudio i The Shard. Jag hade inte tänkt gå igen på grund av att det är så omständigt att få en plats till inspelningen trots att man fått biljett, men diskussionsämnet var så intressant. Jag har dock lärt mig hur företaget som delar ut biljetter fungerar och kom dit nästan en timme på förhand innan de "officiellt" började dela ut biljetter. Jag stod först i kön och fick en "riktigt" biljett, dvs. inget köarmband vars numrering bestämmer om man får biljett eller inte (ifall de har plats i studion på grund av personer inte dykt upp).  

Solnedgången från 16:e våningen var lika mäktig som alltid.
Jag var också först in i studion och placerades på första raden med perfekt utsikt mot de två gästerna som skulle prata.
Jag satt rätt i blickfånget för en av kamerorna också. Mindre kul😁
Kvällens gäster var konstnären Trevor Paglen och "rättsmedicinska arkitekten" Eyal Weizman som pratade om hur stater använder militära och övervakningssystem för att rikta in sig på medborgare runt om i världen.

Lite mer om gästerna:
Från hemliga militärbaser till spionsatelliter och algoritmerna som kontrollerar artificiell intelligens, Trevor Paglen har avslöjat infrastrukturerna för statlig övervakning och massdatainsamling genom fotografering, installation, film och skrivande. Hans bilder av hemliga fängelser, omärkta flygplan och fiberoptiska undervattenslinjer utmanar människor att omvärdera sin omgivning, samtidigt som han etablerar honom som en av de ledande krönikörerna i 2000-talets amerikanska övervakningsstat.

Eyal Weizman är grundaren av Forensics Architecture, en brittisk forskargrupp som är dedikerad till att undersöka brott mot mänskliga rättigheter. Genom att undersöka förödelse som orsakats av byggnader och landskap, rekonstruerar de sedan händelser som bombningar, kemiska attacker, utomrättsliga mord och miljöbrott. Hans utredningar på uppdrag av samhällen inkluderar CIA:s drönarangrepp i Pakistan, israeliska militära attacker mot Gaza, tortyrplatser i Kamerun och våld runt illegala gruvområden i Amazonas.

Det var tisdagen det. I kväll ska jag träffa finländska Cecilia i Tooting Market. Hon har aldrig varit dit och jag har naturligtvis bokat middag på den spanska restaurangen Tokova. Hoppas restaurangen visar sig från sin bästa sida så mycket som jag har tjatat om den😊

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...