17 september 2023

London Open House Festivals sista dag

London Open House Festival är ett två veckor långt firande av Londons hem, arkitektur och stadsdelar. Under dessa veckor har vi vanliga dödliga möjlighet att besöka några av Londons mest kända byggnader, såväl som några av dess bäst bevarade hemligheter. Målsättningen med festivalen är att ge alla Londonbor, men även besökare, chansen att lära sig mer om stadens bästa arkitektur och människorna bakom den, gratis. Ofta ordnas också guidade turer runt i byggnaderna.

I dag var festivalens sista dag och jag hade bokat in två besök, Guildhall Art Gallery och Two Temple Place, byggd i nygotisk stil, som byggdes åt William Waldorf Astor, som hans fastighetskontor.

Jag började på konstmuseet Guldhall Art Gallery, där jag hade bokat in mig på en gratis guidad tur (konstmuseet ligger till höger på bilden). Bygganden består faktiskt av 11 våningar, men 8 av dem ligger under jorden. Museet är dessutom byggt så att det ska stå emot jordbävningar, bränder och bomber.
Man får ut så mycket mer av museer, och speciellt konstmuseer, om man går med guide. Guiden spenderade säkert 20 minuter med att berätta om den här tavlan och konstnären. Skulle jag gått ensam hade jag kanske inte ens sett tavlan😏.
Turen pågick i drygt en timme och avslutades i en gammal romersk amfiteater som man stötte på och grävde fram när de byggde konstmuseet.
Det andra stoppet var Two Temple Place, som stod färdigt 1895. William Waldorf Astor, som lät bygga huset, emigrerade till England från Amerika 1891 och ansågs tillhöra den rikaste dynastin i USA någonsin.
Huset var imponerande med massor av gräsniderier.
Han gillade boken De Tre Musketörerna och trappan upp till andra våningen domineras av sju snidade mahognyfigurer från boken.
Stora hallen, som fungerade som Astors mötesrum, med två fönster med målade glasrutor där det ena föreställer ett schweiziskt landskap vid soluppgång (öst) och det andra en italiensk solnedgång (väst).
Nästa år tänker jag försöka boka ett besök på 10 Downing Street, för även de öppnar sina dörrar för allmänheten😊. I år gick första veckan till spillo då det var så otroligt varmt, det är pest och pina att resa med tåg eller buss när det är över 30 grader varmt ute.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...