11 september 2023

Svettigt värre och kräftfest nr 2

Ny vecka, nya tag. Hoppas ni hade en bra vecka och helg. Vår var bra men vaaaaaarm, eller hela förra veckan var svettig med mer eller mindre över 30 grader varje dag (34 som mest). Jag brukar försöka att inte klaga när det är varmt men nu var det inte skönt, speciellt inte inomhus😬. Vi bor högst upp och har svart tak så det var som att vistas i en bastu. Fläkten gick på högvarv dygnet runt i princip men tillslut vispade den mest runt varm luft. Den var dock guld värd på natten för att vi skulle kunna sova. Från och med i morgon ska det bli mer normala septembertemperaturer med lite över 20 grader.

Det blev inte många utflykter förra veckan men på onsdag promenerade jag till Putney och restaurangen Gazette för en avslappnad lunch. Det är kul att sitta och titta på folk.

Jag började med en fräsch bläckfiskcarpaccio till förrätt och ...
råbiff till huvudrätt. Utan att jag tänkte på det beställde jag två kalla rätter, kroppen ville uppenbarligen inte ha något varmt i sig😏. Råbiffen var god men innehöll lite väl mycket senap för man kände knappt något annat.
Busen har också känt av värmen och rört sig minimalt på dagarna samtidigt som hans öron har lyst röda. Då och då har han lagt sig framför fläkten, men han föredrar att ligga under eller bredvid sängen när det är varmt.
I lördags trotsade vi den 34-gradiga värmen och åt engelska kräftor här hos oss tillsammans med Cecilia och Björn😊. Som tur är går solen ner redan vid 19-tiden nuförtiden och med fläkten strategiskt riktad mot där vi satt så hade vi det riktigt bra.

Innan kräftfrossandet så bjöd jag på laxkrustader till välkomstbubblet enligt ett recept jag hittade på den här bloggen. De var både enkla att göra och goda. Jag skippade dock att dekorera med fiskrom då jag själv inte är någon större romfantast.
Krustader med syrlig laxröra

Ingredienser
10–12 krustader
1 dl creme fraiche
1 citron, zesten
1 msk dill
100 g varmrökt lax
salt, peppar
1–2 msk löjrom eller forellrom
hackad rödlök och gräslök till garnering

Går så här
Blanda crème fraiche, dill och finrivet citronskal i en skål. Dela laxen i mindre bitar och vänd ner. Smaka av med salt och peppar.
Fyll  krustaderna med röran. Garnera med rom, lök och gräslök.

Jag gjorde också minipizzor på lågkolhydrattortillor men dom glömde jag fota😏. Jag toppade tortillorna med biancosås (1 dl creme fraiche, 100 färskost, vitlökssalt, peppar - blanda), parmaskinka, pesto och mozzarellaost.

Sen blev det då dags med "huvudpersonerna", de engelska kräftorna som fiskats inte alltför långt härifrån. 
Steve är ingen kräftfantast (han tycker det är för jobbigt att skala dem) och gjorde jätteräkor i stället.
Ostpaj är också ett måste. Mellan kräftsörplandet och -skalandet sjöng vi snapsvisor och drack snaps. Jag hade köpt med mig en flaska Koskenkorva-vodka med blåbärssmak från Finland som var riktigt god och fräsch.
Till efterrätt hade jag gjort vaniljpannacotta med hemlagad lemoncurd. Jag försöker ju undvika socker och kolhydrater så mycket som möjligt och den här curden, sötad med sötning, är fantastiskt fräsch.
Efter middagen satt vi länge och pratade. Steve kastade in handduken lite tidigare än oss, men så hade han jobbat ute i solen hela veckan och det suger energin ur en. Ännu en jättetrevlig kräftskiva var till ända.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...