13 juli 2012

På fädernemark

Så är då väntan över, Steve och jag är äntligen hemma hos mina föräldrar. Resan hem gick utan några problem, förutom att det måste ha blivit ett fel i kommunikationen hos vår taxifirma eftersom det aldrig kom någon taxi kl. 4.30 som beställt. Eftersom de alltid är punktliga så ringde jag dem efter fem minuters väntan och frågade var taxin var. Efter intensivt knapprande på datorn i bakgrunden så bad de om ursäkt för misstaget och lovade skicka en taxi inom några minuter.

Vi kom fram till Heathrow efter en 30 minuters resa, snabbare än normalt, och då åkte vi på småvägar. Fördelen med att resa tidigt på morgonen är att London är öde. Resten av resan gick som på räls, trots att det var fredagen den 13, och vi landade i Vasa helt enligt tidtabell.

När vi, efter den mördande tråkiga bilresan från Vasa till min hemby, svängde in på gården, möttes vi av grannkatterna. Vi hann inte mer än öppna ytterdörren förrän de smet in och kastade sig över Elvis (mina föräldrars katt) matskålar. De skäms inte minsann. När våra grannar är på jobb så stryker de alltid runt här och tar varje tillfälle de får att smita in. Mina föräldrar får sedan försöka fånga dem och sätta ut dem igen. Det blir dyrt att föda 3 katter, hur söta dom än är:-)
Till kombinerad lunch och middag blev det flammrökt lax, hemgravad lax, salt sill och nypotatis från eget land. När jag är hemma på sommaren tillåter jag mig att äta nypotatisar, det är trots allt under en begränsad tid. Jag nöjer mig dock med 4-5 potatisar istället för 10:-) Steve älskar också den finska sommarmaten, han åt tills han nästan sprack.
Nypotatisen ska doppas i "doppalakan", "pickaväton" eller "pickalakan". Kärt barn har många namn. Det består av kokvatten från potatisen, en stor klick smör, salt och dill (eller gräslök). Finns inget annat sätt att äta nypotatis.
Efter middagen gick jag ut i jordgubbslandet och plockade jordgubbar med morsan. Tog inte många minuter innan jag fick sommarens första myggbett.
Nu väntar vi på att bastun ska bli varm. Det var faktiskt Steve som frågade om vi kunde elda bastu ikväll. Naturligtvis kommer vi att piska oss med bastukvastar som farsan hämtat och bundit av björkris.

4 kommentarer:

  1. Vad härligt att ni här i Finland nu, låter mysigt! Gott med sommarmat med.
    Men 10 potatisar,orkar man någonsin äta det? Jag orkar aldrig mer än typ...3, max 4. Och då ska dem vara små.
    Ha en härlig semester nu!

    SvaraRadera
  2. Hejhej. Vad mysigt med sommrig mat och finsk bastu (minus myggen). Elvis söta kattkompisar är sig lika:) Hälsa alla där hemma. Kram

    SvaraRadera
  3. Sofia: Dom här potatisarna är som godis, de smälter i munnen och man blir aldrig mätt. Snacka om att snålheten bedrar visheten:-) Fem minuter från potatislandet till kastrullen, då smakar de som bäst.
    Moa: Jo, grannkatterna är hur envisa som helst. Farsan har nu satt upp ett galler utanför balkongdörren så att vi ska kunna ha upp dörren utan att katterna slipper in. De är inte glada alls över det:-) De måste dock lära sig att deras hem är hos grannen, inte hos oss.

    SvaraRadera
  4. Wow! Thіs blοg loοks еxactlу like my old one!
    It's on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

    Look into my web blog - SEO consultants dallas

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...