31 januari 2021

Helgens aktiviteter

Hejsan. Hoppas ni har haft en skön helg. Min har varit lugn, som de varit de senaste 4 veckorna.
I dag vaknade jag vid 9-tiden av att Steve rumsterade runt i sängkammaren i ett försök att väcka mig (fast det skulle han aldrig medge)😏. Busen väcker Steve och Steve väcker mig, man ska uppenbarligen inte sova för länge vare sig det är vardag eller helg i det här hushållet😀.

Efter frukost gick jag på en timslång promenad för att fånga solen eftersom det skulle börja regna på eftermiddagen. När jag kom hem åt jag lunch och tränade sedan styrka i 45 minuter följt av en lika lång dansklass på youtube som jag hittat. Det är väldigt bra för hjärnan att öva in stegserier. 

Nu har jag fakturerat, jobbat ett par timmar och när jag lagt upp det här inlägget ska jag fortsätta kolla igenom alla säsonger av Solsidan på TV4 Play.

I går var det dags för covidmiddag igen och här kommer menyn. 

Vi började med var sin Cranberry Sidecar som fick tummen upp av Steve. Jag har aldrig gjort den tidigare men den var riktigt god, ett plus för den fluffiga äggvitan på toppen. Jag hittade receptet i den här bloggen.
Cranberry sidecar
1 cocktail

Ingredienser
4 cl konjak
2 cl cointreau
2 cl citronjuice
2 cl tranbärssockerlag *
1 äggvita
is

Gör så här
Koka upp sockerlagen: *1/2 dl tranbärsjuice + 1/2 dl sötning eller socker. Låt svalna snabbt eller gör i tid innan så den hinner bli kall. Lagen räcker till 5 glas.
Skaka allt utom is i en shaker, skaka hårt. Lägg ner isbitar och skaka en stund till tills shakern blivit riktigt kall. Häll upp i cocktailglas.

Till förrätt blev det favorit i repris; buffalomozzarella och burrata med tomat, basilika, pesto och serranoskinka.
Till huvudrätt blev det bönpasta (mindre kolhydrater) med gräddig oxfilésås med recept härifrån. Oj så gott det blev! Jag borde dock ha använt laktosfri grädde eftersom Steve inte tål alltför mycket mjölkprodukter på en gång och i går gick jag all in😏.
Bönpasta med gräddig oxfilésås
4 portioner

120 g bönpasta (torr vikt) alt. valfri pasta
300 g oxfilé
1 gul lök
3 dl vispgrädde
100 g philadelphia
svartpeppar
salt
1 kalvbuljongtärning eller 2 tsk konc. oxfond
1 tsk konjak
2 msk färsk bladpersilja
smör att steka i

Riven parmesan och ruccola till servering

Skär köttet i små bitar och bryn det hastigt på hög värme och lägg sedan åt sidan. Strimla löken och stek den mjuk i smör. Tillsätt grädde, philadelphia och buljongen och låt koka i hop till en krämig konsistens. Smaka av med salt, peppar och konjak. Hacka persilja och rör ner. Koka pastan enligt anvisningar. Lägg i köttet i såsen och låt det bli varmt, blanda ner den varma pastan och lägg upp på tallrikar.

Middagen avslutades med citronmousse med hackad mörkchoklad (4-6 portioner)

Ingredienser 
250 g mascarpone
2 dl crème fraiche, 34%
1 dl lemon curd (jag gjorde en egen sockerfri variant som är himmelskt god)
skalet av 1 citron
juicen av 0,5-1 citron

Gör så här
Vispa ihop mascarpone, crème fraiche och lemon curd med hjälp av en elvisp, det skall bli fluffigt. Tillsätt finrivet citronskal och citronjuice, vispa ytterligare några sekunder. Skeda upp moussen i glas och ställ kallt fram till servering. Vid servering dekorera med hackad mörkchoklad ... eller varför inte lakritsgodis och lakritsflakes.

Min egengjorda lemon curd (håller sig 1 månade i kylen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...