15 februari 2017

Alla hjärtans dag-middag och busbusen

God kväll, hoppas ni hade en trevlig Alla Hjärtans-dag. Vi firade den hemma som vanligt med god mat och gott vin.

Till förrätt stekte jag halloumi som lindats i pancetta och sedan hällde jag över en "sås" på finhackad lök, färsk chili, salt, peppar, olivolja och balsamvinäger.
Till maten drack vi en grymt god argentinsk Malbec som vi köpt på en riktig vinaffär. Vinet kostade mer än dubbelt vad vi vanligtvis betalar när vi köper vin på affären. Försäljaren gav oss också stränga order hur vi skulle lagra den så att den smakade exakt rätt när vi sedan öppnade flaskan:-)
Förutom de foliebakade körsbärstomaterna gav jag Steve fria tyglar när det kom till huvudrätten. Vi hade köpt två stora bitar rib eye-stek från slaktaren dagen innan och Steve är nötköttsexperten, jag översteker lätt nötkött, van vid griskött som jag är:-) Han gjorde också fyllda svampar med spenat, vitlök och ost. Jag behöver knappast säga att vi var proppmätta efteråt, och då återstod desserten:-)
Jag hade hittat ett efterrättsrecept på den här bloggen som jag bara måste prova. Det blev så gott att ni också får receptet nedanför. Himmelriket för alla citronälskare.
CITRONMOUSSE MED LEMONCURD OCH MANDELCRUNCH 
4 portioner

Börja med lemon curden och sen crunchen

Lemon curd 

Ingredienser 
3 citroner (drygt 1 dl färskpressad citronjuice) + det rivna skalet
0,5-1 dl sötning
2 hela ägg
3 äggulor
50 g smör

Gör så här
Riv skalet från citronerna och pressa ut saften i en kastrull. Blanda med sötningen och värm tills sötningen smält. Rör ner smöret. Sila av. Vispa ihop äggen och vispa ner i citronjuicen under kraftig vispning (handvisp går bra). Låt absolut inte ägg och citronsmeten koka upp, det ska bara sjuda. Rör tills önskad konsistens uppkommit. Häll upp i burk, låt svalna och förvara i kylskåp, ca 1 månad.

Mandelcrunch 

Ingredienser
1,5 dl mandelmjöl
50 g smör
1 msk sötning

Gör så här
Sätt ugnen på 180 gr. Rör ihop smält smör, mandelmjöl och sötning och lägg på bakplåtspapper, tryck ut till en tunn platta. Se gärna till så att kanterna inte är för tunna då bränns de. Baka i ugn i ca 7-8 minuter tills mandelcrunchen är gyllenbrun. Låt svalna och för ihop med sidan av en kniv.

Citronmousse 

Ingredienser
125 g mascapone
1 dl grekisk yoghurt
3 cl limoncello (går att utesluta men rekommenderas)
1 dl lemoncurd
Bär som jordubbar, hallon och blåbär

Gör så här 
Förbered lemoncurd och mandelcrunch. Vispa ihop citronmoussen. Lägg lemoncurd i botten på ett glas, skeda över citronmoussen. garnera med bär och toppa med mandelcrunch! Servera!

Jag gav Steve en chokladask till Alla Hjärtans-dag och när han ätit upp chokladen så fick Busen lådan. Han visste genast vad han skulle göra med den:-) Annars så fortsätter han att titta på kattvideor på TV mest hela dagarna och för några dagar sedan hittade jag honom hängandes över kanten på TV-skärmen. Allt jag såg var hans tjocka bak och svansen. Han rörde sig inte trots att jag ropade så jag antar att han "fastnat" och det var bara att lyfta ner honom. Herrn hade uppenbarligen blivit lite ivrig i sin jakt efter springande kalkoner:-)
ccc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...