19 oktober 2021

Spagettipumpsäsongen är här!

Nyss hemkommen efter ännu en brutal massage😖. Det finns många muskelknutor att lösa upp så det lär nog bli ett antal besök innan jag kommer att märka någon större skillnad. Yrseln hade också kommit tillbaka efter förra massagen på grund av att jag fortsatte jobba oergonomiskt och slarva med nack- och axeltänjningen. Nu får det dock vara nog. När jag kom hem från massagen letade jag upp det separata tangentbordet jag köpte för typ 10 år sedan, just för detta ändamål, men aldrig tagit i bruk. Det var superenkelt att ansluta till laptopen, bara sätta "dongeln" i en av öppningarna i laptopen och batterierna i tangentbordet och så var det klart. Ibland är jag mer lat än vad som borde vara tillåtet😃. I morgon innan jag börjar jobba tänker jag placera laptopen på en låda så att jag riktar blicken rakt mot skärmen istället för neråt. När man sitter så mycket framför datorn som jag så blir det tillslut för mycket för nacke och axlar. Jag har slarvat i 10 år men nu fick kroppen nog. 

Annars har det varit 20 grader varmt här i dag, så underbart. Jag passade på att ta en promenad efter lunch. Underbart är kort dock, redan i morgon börjar temperaturen att sjunka igen till mer normala hösttemperaturer.

Hösten innebär pumpor i olika färger och former. För några år sedan sedan blev jag "bekant" med en pumpa som heter spagettipumpa. Den är väldigt god och innehåller få kolhydrater. Jag har hittills bara hittat den i ekologiska affärer här i England (vet inte ens om den säljs alls i Finland). Jag hittade dock frön här i fjol som jag köpte till mina föräldrar och det gick hur bra som helst att odla dem i Österbotten också. Förutom att använda dem som sidorätt kan man t.ex. fylla den med kycklingröra som nedan.

Fylld spaghettipumpa med kyckling och krämig ostsås
4 portioner

Ingredienser 
900 g spagettipumpa (1 normalstor pumpa)
1 msk olivolja 
450 g kyckling- eller kalkonfärs 
2 msk smör 
1 tsk salt 
¼ tsk mald svartpeppar 
½ msk vitlökspulver eller pressad vitlöksklyftor 
1 krm cayennepeppar (valfritt) 
2,25 dl vispgrädde 
50 g färskost 
50 g parmesanost 
200 g riven mozzarella (ej den runda färska) 
2 msk finhackad färsk persilja 

Gör så här
Sätt ugnen på 185 °C. Dela spaghettipumpan på hälften genom att skära den med en vass kniv på längden. Var försiktig eftersom den är väldigt hård. Gröp ur kärnorna och det trådiga innanmätet med en sked. Lägg pumpahalvorna med skärsidan uppåt, som båtar, i en ugnsform eller på en plåt. Pensla med olivolja och krydda med salt och svartpeppar. Ugnsbaka tills mjuk, vilket tar cirka 30 minuter beroende på spaghettipumpans storlek. Längre ner på sidan ser du bilder på hur man gör med pumpan.

Hetta upp en stor stekpanna och lägg i en klick smör. När smöret börjar fräsa, lägg i kycklingfärs och kryddor. Stek tills brynt vilket tar cirka 15 minuter. Sänk värmen något och tillsätt grädde, färskost, cirka 2/3 av mozzarellaosten (resten ska användas till gratineringen) och parmesanosten. Låt puttra i några minuter tills krämigt. Smaka av med salt och gärna nymalen svartpeppar. När pumpan är färdig i ugnen, ta ut den och höj ugnstemperaturen till 225°C. Riv sedan det trådiga pumpaköttet på längden med en gaffel. Tryck till det lite och häll sedan över den krämiga kycklingfärssåsen. Toppa med resten av osten. Gratinera i ugnen i cirka 5 minuter eller tills osten har fått en fin gyllene färg. Toppa med nymalen svartpeppar, finhackad persilja och ringla eventuellt över lite olivolja innan servering.

Så här gör du med pumpan
Steg 1: Dela spaghettipumpan med en vass kniv.
Steg 2: Gröp ur kärnorna med en sked.
Steg 3: Pensla med olivolja, salta och peppra. In i ugnen i cirka 30 minuter.

Steg 4: Skrapa fruktköttet med en gaffel.
Steg 5: Portionera ut kycklingblandningen över fruktköttet och gratinera i ugnen. Njut!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...