9 februari 2016

Medveten närvaro i Hampstead

I söndags var vi ett gäng tjejer som åkte till Hampstead för att prova på och lära oss mer om Medveten närvaro eller Mindfullness av en svensk tjej. Karin, som jobbar som sjukgymnast här i London.

Workshopen inleddes med att Karin berättade om vad Medveten närvaro är, hur metoden uppstod och hur den kan hjälpa oss i våra dagliga liv när takten blir för hög och vi glömmer bort att leva i nuet och andas. Speciellt när man bor i en storstad som London är det viktigt att ”välja sina strider” och inte låta sig stressas av försenade tåg, dålig mobiltäckning, köer osv., kort och gott saker som man ofta inte kan göra något åt och som det är onödigt att bli upprörd över. När vi är stressade ökar vår produktion av hormonet kortisol som var livsviktigt på stenåldern när vi var tvungna att fly från vilddjur eller fiender. Problemet är att hjärnan inte har utvecklats nämnvärt sedan dess och kan inte skilja på stress på grund av livsfara eller på grund av att vi inte har mobilteckning. Det här gör att vår kropp nuförtiden är nästan konstant i beredskap vilket naturligtvis sliter på kroppen. Det faktum att kortisol dessutom är lika bra på att lagra fett som insulin gör ju inte saken bättre. Vi kan sänka vår insulinproduktion ganska enkelt genom lågkolhydratkost, men kortisolet kräver att vi ändrar hur vi reagerar på olika saker omkring oss och det kräver tid och övning.


Efter introduktionen lärde Karin oss en enkel andningsövning som bara behöver ta några minuter att göra och som man kan använda när som helst, var som helst, när man känner att pulsen ökar och man behöver stressa ner.
Nästa övning vi gjorde var att bli medvetna om våra rörelser, att bara fokusera på det vi gjorde just då (t.ex. lyfta ett ben) och känslan och att inte låta våra tankar vandra.

Den sista och kanske svåraste övningen kallades ”kroppsskanning” och pågick i 45 minuter. Den övningen innebar att vi låg bekvämt på golvet medan Karin bad oss fokusera på en kroppsdel åt gången, från tårna till huvudsvålen. Det var väldigt svårt att behålla fokus på det hon sa, plötsligt märkte jag att tankarna vandrade till nästa veckas jobb, deadlines, möten, träning osv. Gång på gång fick jag påminna mig om att fokusera på det som Karin sa, inget annat. Det om något visar hur svårt det är att fokusera på nuet, det man gör just nu.
Lunchvila?, nej vi förbereder oss för kroppscanning:-)
När vi gjort alla övningar avslutade vi workshopen med fika och hälsosamma godsaker samtidigt som vi kunde ställa frågor.
Jag fick verkligen mersmak och ska försöka hitta en kortkurs att gå på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...