20 januari 2022

Titanic-utställning och middag på Mayflower

Hej på er! Hoppas ni haft en bra vecka så här långt😊.

I går tog Angela och jag overground-tåget till Canada Water för att besöka Titanic-utställningen som för närvarande visas i London.

I biljettpriset ingick även en ljudguide och hörlurar som tog oss igenom varje steg i händelsen, från att skeppet byggdes till kraschen.

 

Claes-Göran Wetterholm, en svensk etnolog, historiker, forskare och författare som skrivit flera böcker om Titanic, är utställningens kurator och historiker sedan 2003. Det är han som valt ut de artefakter och personliga berättelser som visas och berättas på utställningen, Det är säkert förklaringen varför de flesta fotografierna som visas är av nordbor.😏

Det fanns bland annat ett fotografi av en finlandssvensk som hette Jacob Alfred Johansson ...

 

Och några av hans saker, bland annat halskedja, medaljonger, hans dagbok och ett foto där han poserar med sin bror. Han var en av dom som förolyckades.
Det fanns också ett foto på en kvinna som hette Kate Phillips och hennes dotter. Det är henne som filmen Titanics Rose är baserad på. Hon reste med sin gifta älskare Henry för att börja ett nytt gemensamt liv i USA. Kate överlevde medan Henry följde med skeppet ner. Nio månader senare födde hon dottern Ellen, som var Henrys dotter.
Det här var allt hon fick med sig från förlisningen, varav ett halsband med blå sten (precis som i filmen även om den här var mycket mindre) som Henry gett henne.
En däckstol med originalfilt som förstaklasspassagerarna kunde värma sig med.
Måltidsservis
Originalpassagerarlista från Titanic.
Miniatyrkopia i original av Titanic. Vi fick också lära oss att den fjärde skorstenen var en attrapp som sattes dit av kosmetisk skäl och att livbåtarna tillverkades av ett svenskt företag. Den enkla orsaken till att det fanns för få livbåtar på Titanic var att man tagit bort dem för att det skulle bli mer promenadutrymme för förstaklasspassagerarna på däck😦 

I slutet av utställningen fanns en lista med alla passagerare och deras ålder, varav de flesta var under 40 år. Så otroligt sorgligt😢. Om ni har chansen så besök absolut utställningen!
Efter utställningen så kände vi att vi behövde pigga upp oss lite och gick till den underbara och gamla puben The Mayflower för middag. Den ligger alldeles vid Themsen i stadsdelen Rotherhithe, där även finska kyrkan ligger.
Menyn innehöll massor av godsaker och jag beställde buffalomozzarella med pesto, grönsaker och pinjenötter till förrätt ...
och kjolstek med blomkål och ost samt kokta grönsaker till huvudrätt. Så gott😋. Efter middagen var det bara hoppa på overground-tåget till Clapham Junction igen. Annat var det för några år sedan när det bara gick tunnelbana till Rotherhithe och man fick gå en evighet för att ta sig till både finska kyrkan och puben.
Jag älskar de gamla blyinfattade fönstren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...