Till gratängen åt vi rib-eye stek, som Steve fick tillagade (är usel på att göra nötkött), sparris och hemlagat vitklökssmör. Åh vad vi njöt!
Här är receptet på rättikagratängen
Rättikagratäng
4-6 portioner
Rättika ca 1 kg
4 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
ca 4 dl riven ost
salt, svartpeppar
Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka utan lock i ca 10 minuter (rör om då och då så att det inte bränner vid). Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!
Rättika ca 1 kg
4 dl vispgrädde
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
ca 4 dl riven ost
salt, svartpeppar
Skala och skiva rättikan med en mandolin eller dylikt. Skiva löken.
Koka upp grädde med rättika, vitlök, salt och peppar och låt koka utan lock i ca 10 minuter (rör om då och då så att det inte bränner vid). Lägg i löken och låt koka ca 5-10 minuter till. Häll i smörad form och gratinera med osten. In i ugn, ca 225 grader i 20 minuter!
Vitlökssmör
75 g mjukt smör
2 pressadee vitlöksklyftor
1/2 msk citronsaft
salt och vitpeppar
Blanda alla ingredienser väl och låt stå i kylen ca 30 min före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar