23 november 2014

Julmarknad och pepparkakskladdkaka

Glad söndag på er, här har det regnat mer och mindre precis hela dagen. Inte en normal söndag.

Jag inledde dagen med en timmes Body Pump på gymet. Jag hade satt väckarklockan på väckning kl. 9 och det var nog tur för annars hade jag inte kommit mig upp till 10-passet. Jag behöver lite tid på mig för att vakna till.

Efter träning och dusch gav jag mig ut i regnet och tog tåget till finska kyrkans traditionella julmarknad. Mia kom också dit. Här finns allt man behöver och mer för en finlänsk jul. Jag ska bjuda min svenska kompis på finländsk julmiddag nästa lördag tänkte jag och då behövde jag lite grejer som jag inte ids göra själv här i London, som lådorna.

Regnet hade inte skrämt iväg besökrna för de kom i en strid ström. Det nya för i år var också att man arrangerade ytterligare en julmarknad på gatan på utsidan med stånd från Finland, Sverige, Norge, Estland osv. En mycket bra ide! Efter finska kyrkan gick vi till den norska som ligger bredvid men där finns aldrig något. Sorry nu alla norrmän men ert julmatutbud lämnar mycket övrigt att önska:-)
Förutom julmiddagstillbehören köpte jag en påse renskav som jag gjorde till middag. Jag stekte helt sonika renskav, bacon och lök. Tillsatte 1 dl vatten och lät det koka ihop i ca 15 minuter innan jag tillsatte grädde, några matskedar creme fraiche och kryddade med salt och svartpeppar. Klart. Jag åt hela härligheten med blomkålsmos, kokt sparris och rårörda finländska lingon. Ååååh så gott och jag har mat så det räcker till en eller två måltider till!
Jag har också satt upp Nykarleby-stjärnan ikväll, vill ju hinna njuta av skönheten.
Igår provade jag ett recept på pepparkakskladdkaka (LCHF) som blev riktigt god, till och med Steve gillade den. Receptet finns i slutet av inlägget. Jag tog receptet från den här bloggen.
Jag serverade kladdkakan med lingongrädde. Lingon passar perfekt med pepparkakskryddor.
Pepparkakskladdkaka
ca 6-8 bitar

Ingredienser: 

100 g smält osaltat smör
1 dl creme fraiche
1,5-2 msk Bakery+ sötning (eller annan motsvarande sötning)
4 ägg
1 dl kokosnötsmjöl
1-1,5 msk pepparkakskrydda beroende på hur kraftig pepparkakassmak man önskar
1 tsk bakpulver

Servering: 2 dl lättvispad grädde och 1-2 msk lingon

Gör så här
 1. Smält smöret och vispa ner creme fraichen lätt
 2. Rör sedan i äggen och sötning väl i smeten.
 3. Blanda torra ingredienser och blanda ner det väl i kastrullen.
 4. Smöra och/eller kläm fast bakplåtspapper en springform ca 21 cm i diameter.
 5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 8-10 minuter.
Passa kakan noga då den ska dallra lite ca 3 cm från kanten och in. Om du glömmer kakan några minuter för länge blir den mer en mjuk pepparkaka än en kladdis. Ta ut och låt svalna.
 6.Vispa grädden och blanda i lingonen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...