Åh vad det blev gott, både jag och Steve njöt och det blev till och med över till matlådan imorgon.
Dom blev kanske inte runda som pingisbollar och några lite välstekta men dom smakade bra, och sen rårörda lingon till från de finländska skogarna till. Mums.
Här är receptet
Små svenska köttbullar med gräddsåsDet här behövs till 4 port:
1/2 dl ströbröd
2 dl grädde
1 gul lök, finhackad
2 msk smör
300 g nötfärs
100 g fläskfärs
1 ägg
1 msk kalvfond
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Sås:
Steksky + 2 dl vatten
1 msk kalvfond, konc.
2 dl grädde
1 msk imperial soy, Mrs Cheng
2 msk idealmjöl
salt, vitpeppar
Gör så här:
1. Låt ströbrödet svälla i grädden, ca 10 minuter. Bryn löken lätt i smör i en stekpanna. Låt den svalna och blanda sedan med ströbrödsblandningen. Tillsätt färserna, ägg, kalvfond, salt och peppar. Rör till en smidig smet.
2. Forma små runda köttbullar med oljade händer. Lägg köttbullarna på ett smörpapper.
3. Stek köttbullarna i omgångar i en stekpanna och skaka pannan så att de blir runda. Stek dem ca 3 minuter. Ta upp kött bullarna och håll dem varma under folie.
4. Skölj ur pannan med vatten och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt kalvfond, grädde, soja och idealmjöl. Vispa och låt såsen koka 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Servera köttbullarna med sås, kokt potatis, inlagd gurka och lingonsylt.
Hej. Vad mumsigt det såg ut:) Det receptet ska jag prova. Ha en trevlig helg. Kram
SvaraRaderaRekommenderar verkligen receptet, jag tror att hemligheten är grädde i både köttbullar och sås;-). Ha en trevlig helg du också, kramar!
SvaraRadera