14 juni 2012

Biff och bernaise

Igår skickade jag ut Steve att jaga kött till vår lokala matvaruaffär och uppenbarligen hade "jakten" varit lyckad för han kom hem med både ribeye-stek och lax till ett mycket förmånligt pris:-). Idag festade vi till det ordentligt och stekte köttet som vi åt med kall bernaisesås enligt det här receptet och ugnsrostade grönsaker.
Jag vägde mig förresten imorse för att se vilken skada mitt öldrickande och glassätande hade gjort i Berlin och upptäckte att det inte hade gjort någon skada alls, jag var faktiskt lättare än när jag åkte. Jag har dock fastat 16 timmar varje dygn (periodisk fasta) sedan i tisdags och det är ett ganska effektivt sätt att "återställa vikten". Det är alltid lika skönt att återgå till normalt ätande när man svullat under några dagar. Det blir lätt alldeles för mycket av det goda trots att jag nuförtiden försöker att inte gå alldeles överstyr.

4 kommentarer:

  1. Jag har hört talas om det där med 16 timmars fastan och har även en kompis som gjorde det för att gå ner i vikt. Förstår verkligen inte HUR man kan klara av att göra det men det handlar väl om hur man fungerar och vad för slags matsmältning man har, antar jag? Själv bryter jag ihop om jag inte äter var tredje timme typ, men jag har fått höra det så många gånger att jag är en 'six meals a day' person och jag äter ofta men väldigt små portioner.

    Det där med bearnaissås lät smaskigt, hm...kanske blir det till middag! :)

    SvaraRadera
  2. Jo den är väldigt effektiv. Jag älskar frukost så jag brukar göra så att jag äter min sista måltid kl 5 eller 6 på kvällen (min aptit minskar på kvällen ändå) så kan jag äta frukost kl 9 eller 10. Sen hjälper det ännu mer om man håller sig sysselsatt de sista timmarna:-). Men oj vad gott den första måltiden smakar efter fastan, när man är hungrig på allvar.

    Jag tror absolut att det stämmer som du säger att det inte passar alla, som t.ex. för dig som har väldigt snabb ämnesomsättning. Den hunger som jag känner efter 16 timmars fasta är säkert som du känner efter 3 timmar. I boken som jag läser så står det att det bästa att äta för att hålla hungern borta är protein, nästbäst är fett. Kolhydrater är absolut sämst eftersom de ökar produktionen av insulin som i sin tur kan sänka blodsockret till för låga nivåer, kallas Hypoglykemi, vilket kan ge upphov till hunger.

    Jo, testa bernaissåsen, den är så enkel att göra och smakar precis som på restaurang, om inte bättre:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst är det lustigt hur annorlunda man kan fungera. Jag och Reuben pratade precis om det, vi äter ungefär samma mat eftersom vi både är hemma nu, men jag blir hungrig så mycket snabbare än vad han blir. Det blir nästan jobbigt för jag vill ju äta med honom men kan verkligen inte vänta, och jag kan ju inte tvinga honom att äta när han är mätt. :) Dessutom verkar han inte bli lika påverkad av hunger som jag blir, jag blir verkligen ett vrak!

      Det blev grekisk mat idag så ska prova bernaissåsen i morgon i stället. :)

      Radera
  3. Steve och jag har också heeelt annorlunda mattider. Jag vill helst äta genast jag öppnar ögonen, tycker att frukosten är dagens absolut bästa måltid. Steve kanske dricker en kopp kaffe på sin höjd. Efter några timmar hör jag att hans mage kurrar men han verkar inte bry sig. Kl 13-14 äter han sin första måltid och då har jag redan hunnit äta både frukost och lunch. Vid 18-19 (om jag inte fastar) vill jag ha mat igen men då är inte han hungrig. Så, det är mer regel än undantag att vi äter på olika tider och vi måste vanligtvis planera in våra gemensamma måltider. Det bekymrar inte oss men när man hör från andra kompisar så verkar det väldigt konstigt att man äter på olika tider:-).

    När jag besöker hans föräldrar är det heller ingen "ording" på måltiderna och jag måste nästan köpa egen mat för att klara mig. Jag är van hemifrån att äta kl 9, 12 (fika ev. vid 15) och 18 och tycker inte om sena middagar som de gör.

    Mmmmm, grekisk mat. Tyvärr verkar det finnas väldigt få grekiska restauranger i London.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...