23 december 2012

För sockerfrassar

Under julen tillåter jag mig att äta några mycket väl utvalda kolhydratstinna rätter under ett par dagar för att sedan återvända till min hälsokost och efterföljande avvänjning.

Jag har ätit ganska strikt ända fram till idag som jag beslutat mig ska bli den första kolhydratsdagen. Morsan provade ett nytt recept på chokladtårta som jag tog en liten bit av. Den smakade himmelsk. Inte alls söt och sliskig eftersom det ska vara färskost i fyllningen. Ni som äter socker, här får ni receptet

Chokladtårta
ca 14 portioner

Botten
200 g mörk choklad
50 g smör
6 ägg
2 dl socker
3 dl mandelpulver/mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 dl vetemjöl

Mjölkchokladmousse
200 g mjölkchoklad
200 g naturell färskost
3 dl vispgrädde

Glasyr
100 g mörk choklad
1 dl vispgrädde

Tillred tårtbotten föregående dag. Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper. Hacka chokladen fint. Smält fettet och rör i och smält chokladen. Separera vitorna från gulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Vispa äggulorna och sockret vitt och pösigt. Vänd ägguleskummet i chokladen. Tillsätt mandelpulvret, bakpulver och vetemjölet. Vänd i äggviteskummet. Häll smeten i formen, Grädda ca en timme på ugnens mittfals i 175 grader. Ta ut formen. Svep in tårtbottnen i plastfilm och låt den stå till nästa dag. Hacka och smält mjölkchokladen. Låt den svalna. Vispa grädden. Rör färskosten mjuk och blanda med chokladen. Rör i den vispade grädden. Skär tårtbotten i två plattor, fördela mjölkchokladmousse på den undre. Lägg den andra över. Tillred glasyren. Hacka chokladen fint. Koka upp grädden. Tillsätt chokladen. Ta kastrullen av plattan och rör om tills chokladen har smält. Ringla glasyr på tårtans yta och kanter. Låt tårtan stelna i kylskåp.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...