20 december 2012

Hår och tänder

-15 och temperaturen sjunker stadigt. Men kallt eller inte, idag var det bara att sätta sig i bilen och åka till grannstaden Nykarleby eftersom jag hade bokat in både hårfrisörska och tandläkare. Jag njuter av att få håret fixat samtidigt som jag uppdaterar mig om det senaste skvallret i svenska tidningar. Nu är mina utväxta slingor uppfräschade och håret klippt.

Efter frissan var det dags för tandläkaren. Usch, finns det något värre än lukten av bedövningsmedel som slår emot en genast man stiger in genom dörren. Det känns som om man går till sin egen avrättning när man sätter sig i stolen och man ligger på helspänn för att höra om tandläkaren nämner karies i något sammanhang. Men, antingen ligger man och pinas i tandläkarstolen 30 min en gång om året, eller så riskerar man ruttna tänder, tandvärk, många plågsamma timmar i tandläkarstolen och skyhöga räkningar. Det är bara att välja.

Till min STORA lättnade såg allt bra ut och han behövde bara skrapa bort tandsten som jag verkade ha mycket av. Jag hade nästan aldrig tandsten när jag bodde i Finland, men har haft det varje år sedan jag flyttade till England. Månne det kalkrika vattnet har något med saken att göra?! Däremot är jag övertygad om att orsaken till att jag inte har haft några hål på ett par år nu beror på att jag äter LCHF. Jag har ganska dålig tandkvalitet och måste besöka tandläkaren varje år, men nu när jag inte ständigt matar bakterierna i munnen med kolhydrater så bildas inga syror som fräter hål på emaljen. Ännu en positiv bieffekt av att äta lågkolhydratkost.

Efter tandläkaren åkte jag in till Jakobstad för lite shopping, med betoning på lite då det finns väldigt få intressanta affärer där nuförtiden. Jag hann också träffa min kusin Pia över en kaffe mellan barnhämtning vilket var jättetrevligt.

När jag kom hem gjorde jag en sats LCHF-biscotti. Jag gjorde receptet som normalt men löste upp saffranet i 2 msk konjak över natten. Jag har aldrig fått så gula biscottis tidigare, som sol på en plåt. Jag gjorde också kycklingleverpate enligt ett recept som jag rivit ur en engelsk tidning. Jag lägger upp receptet om det blir gott:-)
Dagens Elvis, här ligger han och sover i timmtals nästan varje kväll.
Nu blir det Jul med Ernst på fyran igen, få se vad han pysslar med idag?:-)

2 kommentarer:

 1. Jag har också problem med tandsten och tror verkligen det kan ha att göra med vattnet här. Har blivit tillsagd att jag behöver gå till tandläkaren var 6:e månad och nu när jag tänker efter så är det dags att boka in ett besök igen.

  Har som tur äntligen hittat en bra tandläkare. Tycker som du att det är en ren pina att gå, och värre blir det ju om tandläkare inte är trevlig.

  Skönt att det gick bra för dig idag, jag älskar föresten namnen på alla de orter du nämner, Nykarleby - det låter mysigt!

  SvaraRadera
 2. Jo, det är nog bra att besöka åtminstone tandhygienist regelbundet för att få bort tandstenen. Det är otroligt hur snabbt den bildas trots allt borstande och flossande.

  Jag har hittat ett nummer till en svensk tandläkare som har sin praktik på Harley Street som jag tänker att jag kan ringa om det skulle bli problem mellan mina årliga besök.

  Nykarleby är en ganska mysig liten småstad med många trähus bevarade och en vacker älv.

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...