28 december 2013

Dagarna som gått

Hej igen. Det blev visst några dagars bloggpaus men det händer inte så mycket här på landet och vädret inbjuder inte till några större aktiviteter heller. Jag har iallafall tvingat mig ut på en timmes promenad mellan regn- och snöskurarna nästan varje dag för att få lite frisk luft.

Igår var det sämre väder än tidigare. När jag och Magnus körde till Vasa för några timmars shopping var det uppehåll, några timmar senare började det regna och i tid för när jag skulle köra till Jakobstad för middag tillsammans med Maria på kvällen så började det snöa och det blev spårigt och halt på vägen. Det blev snabbt vitt på marken. När det var dags att åka hem igen tre timmar senare så hade det börjat regna igen och när jag steg upp i morse igen var det grönt på marken.

Här kommer lite bilder från de senaste dagarna. Våra jular är väldigt traditionella, vi gör och äter samma sak varje år och det är så vi vill ha det.

Att titta på Svensson, Svensson är ett måste, likaså Karl Bertil Jonssons julafton
Jag tillåter mig också ett par tallrikar kolhydratstinn risgrunsgröt med fruktkräm. Älskar risgrynsgröt men äter den bara till jul.
Elvis fick inga julklappar men han var lika nöjd över julklappspåsarna.
Det har också blivit ett par glas mousserat vin ...
Och Blue Arrow-drinkar. Få se om man skulle få farsan att göra en ikväll också, det är ju trots allt lördag och jag såg att det fortfarande finns lime i kylen:-)
På juldagen kommer alltid andra brorsan Owe med min svägerska och dotter och hälsar på och sover över. Det är alltid jättetrevligt.
Elvis brukar inte vara många meter från matbordet när det vankas mat.
Så här ligger Steve ofta, med framfötterna ihopvikta under sig. Kan inte säga att det ser bekvämt ut.
Igår var som sagt yngsta brorsan Magnus och jag till Vasa för lite mellandagsshopping. Jag hittade inga kläder men köpte iallafall mat som ost och grillkorv som jag ska ta med mig, Omega 3-kosttillskott, en förpackning snabbverkande Burana huvudvärkstabletter (tycker de är bättre än engelska), Lumene ansikts- och ögonkrämer och lite annat smått och gott. Som vanligt åt vi lunch på Fondis, finns inget alternativ för mig när jag besöker Vasa lunchtid. Jag åt stekta strömmingsflundror med dill- och smörsås till huvudrätt (till förrätt serveras ett välfyllt salladsbord). Jag lämnade naturligtvis största delen av potatismosen men mätt blev jag.
På kvällen gick bilen norrut och Jakobstad där jag och Maria träffades på Stadshotellet för middag. Vi var dit för ett par jular sedan också och jag tyckte att maten var så bra att jag gärna ville dit igen. Jag imponerades också av att man serverade ett glas vin (jag körde ju så det kunde inte bli mer än ett glas) UTAN att använda mått. I Finland ger de vanligtvis inte en droppe mer än de behöver.

Jag valde en väldigt österbottnisk fisk till förrätt, siksoppa med krutonger av stekt malaxlimpa. Om soppan skulle varit lite mindre salt hade den varit perfekt. Jag drack säkert en liter vatten efterråt.
Jag glömde helt bort att fota huvudrätten som var stekt nötkött med potatismos smaksatt med pepparrot. Det blev mycket potatismos den dagen men igen så lämnade jag största delen av den vilket var tur för annars skulle jag inte ha orkat allt.

Eftersom vi valde en färdig meny så hörde det också till efterrätt som i mitt fall var Grand Mariner-parfait. Jag tycker normalt inte om parfait för de brukar ofta överfrysa dem men den här var mer som en mousse.

Jag rekommenderar verkligen restaurangen.

Vi satt länge och pratade för vi hade ju inte setts sedan i somras och det blir inte av att man skriver e-post längre om det inte är något specifikt som man behöver säga.
Här är en bild av mitt nyårsnagellack som jag köpte på i Vasa av märket Mavala. Det verkar sitta som berg med lite hjälp av under- och överlack. Mera glitter till folket!

2 kommentarer:

  1. Ja, det var riktigt trevligt att träffas igen och tiden bara flög iväg. Maten hade jag inget att klaga på denna gång, den var till och med bättre än förra gången. Ska nog ta min sambo dit en gång i vinter!!

    SvaraRadera
  2. Detsamma! Jo maten var mycket bra och skulle ha fått fem soppslevar av fem möjliga om de sparat på saltet när de gjorde soppan:-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...