26 juli 2013

Släktträffen

Förra lördagen var det då dags för "Bäckas" släktträff. Dagen började med att alla samlades för lunch på restaurang Ädelbragd i Oravais som är en historisk restaurang som serverar mat som man åt under sent 1700- och tidigt 1800-tal i en genuin historisk miljö.
Farbror i mitten
Farsan och min andra farbror
Innan vi gick in bjöds vi på en fördrink och välkomnades av kocken.
När vi satt oss till bords berättade kocken och hans "mamseller", som servitriserna kallades på den tiden, om platsen där vi befann oss som är ett gammalt slagfält där svenskarna mötte ryssarna under 1808-09 års krig (och tyvärr förlorade) och bordsetiketten från den tiden.

Enligt seden fick den som satt framför saltkaret maten först och när denne var mätt skickades maten vidare. Hade man otur kunde personerna längst ner vid bordet bli utan.
All mat serverades på en gång, det fanns inget som kallades för för-, huvud- och efterrätt. Vi åt så att vi nästan sprack och när något tog slut kom de ut med mera. Menyn bestod av: bischoff, spritärter med bacon, rödbetspannkaka, stuvad lax med kapris, nötinnerfilé, kräftsås, honungsslungade rotsaker, rotmos, syllabub, kalvdans. Filén formligen smälte i munnen.
Efter lunchen åkte vi i konvoj till far/morfars och far/morfarsfars grav där vi lade ner blommor medan farsan berättade lite om dem.
Efter blomnedläggningen åkte vi alla hem till oss där det blev fika och senare också mer mat.
Vi hade bakat pajer, gjort olika sallader och farsan hade rökt sik.
Festen fortsatte till långt in på natten bland de som sov över hos oss. Jag tror jag gick och lade mig runt 4 på morgonen.

Jag hittade den här burken på Lidl och måste bara köpa den på grund av namnet, Skumppa:-) Inte svårt att förstå vad den innehåller, men med 4,7 % alkohol.
Bror, kusin, faster och hennes man. Det ser ut som ett riktigt sjöslag men, innan någon förfäras, så vill jag brätta att det var många som delade och mycket blev kvar:-)
Min svägerska, jag och mina två bröder
Fasters man och farbror
Det syns vem som är släkt:-)
Brorsan fungerade som fotograf
Det var en riktigt, riktigt lyckad fest och eftersom det var släktträff blev det mycket prat om gamla minnen och familjemedlemmar som inte längre finns hos oss vilket var intressant att lyssna till för oss "yngre". Jag kan ju säga att det blev många skratt under kvällen:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...