7 september 2013

Cottage pie LCHF style

Det är väl ingen hemlighet att jag gillar husmanskost och igår slog jag till och gjorde den engelska klassikern Cottage pie som kort och gott är köttfärs under mostäcke. Jag gjorde mitt mos på blomkål och broccoli för att få den vackert gröna färgen. Det blev mycket gott och nu har jag dessutom rester för ytterligare tre måltider eftersom Steve inte gillar blomkål. Perfekt för en lat helg. Ni hittar receptet här nedanför men det kommer ursprunglien från den här sajten.
Cottage pie
4-6 portioner

500 g nötfärs
1 liten gul lök
2 klyftor vitlök
200 g krossad tomat
2 msk tomatpuré
1/2 köttbuljongtärning utan glutamat
1 lagerblad
1 dl konserverade champinjoner eller stekta färska
1 dl hackade färska örter (t.ex. timjan, persilja, oregano och basilika)
1 tsk salt nymald svartpeppar

Mos 
3/4 blomkålshuvud
1/2 broccoli
25 g smör
1/2-1 dl vispgrädde
nymald svartpeppar
salt

Övrigt 
1 dl riven engelsk cheddar eller annan smakrik ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Bryn den gula löken i smör. Lägg åt sidan. Bryn färsen i smör. Blanda lök och färs. Tillsätt pressad vitlök, tomatkross och puré, buljongtärning och lagerblad. Låt puttra i 10 minuter. Gör moset. Skär blomkålen och broccolin i mindre buketter och koka i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och låt rinna av ordentligt. Lägg i smöret och vispgrädden. Mixa med stavmixer till ett mos. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt svamp och örter till köttfärsröran. Smaka av med salt och peppar. Lägg köttfärsröran i botten på en ungsfast form. Strö över den rivna osten och täck med moset. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...