30 april 2014

Island - dag 4

Här kommer slutligen bilderna från vår sista dag i Reykjavik. Vi skulle bra ha kunnat stanna några dagar till, speciellt när vädret var så fint.

Efter frukosten tog vi en promenad längs med Tjörnen som är en liten sjö mitt i Reykjavik (Hallgrimskyrkan i bakgrunden)
Vi promenerade också till Islands universitet där jag studerade för 20 år sedan. Huvudbyggnaden stod kvar men universitetsområdet har växt ordentligt.
Även det Nordiska huset, ritat av den finländska arkitekten Alvar Aalto fanns naturligtvis kvar. Dit brukade jag gå för att läsa Hufvudstadsbladet och svenska dagstidningar.
Ett populärt ställe på helgen är Kolaportið, Reykjaviks loppmarknad.
Här kan man också köpa på sig olika fiskar och skaldjur, allt fryst av någon orsak, eller torkat som denna variant. Uppenbarligen ska den torkade fisken ätas med smör för jag såg många små snacksförpackningar med fisk och en liten bytta smör i. Jag såg också små snacksförpackningar med Hakarl (ruttet hajkött). När jag bodde där bjöd de på smakprov på brickor med tandpetare i men nu var köttet ordentligt instängt i plastburkar. Månne turisterna har klagat på lukten?!:-)
Döm om min förvåning och glädje när jag såg att de sålde smörgåstårta i kafeterian. Det blev självklart min lunch.
Steve köpte en hotdog från den här kiosken som lär ska sälja öns bästa korvar. Åtminstone var kön dit lång.
Steve var emellertid inte så imponerad. Jag gillar inte alls korv med bröd, har aldrig gjort det, så för mig smakar de alla lika skit:-)
Efter rundvandringen på stan tog vi bussen till Reykjaviks andra shoppingcenter, Kringlan. Precis som på Smaralind så finns hälften av affärerna i London så det blev ingen shopping.

När vi kom tillbaka till centrum så återvände vi till vårt hotell och vilade ett par timmar innan vi gick till Micro Bar för sista gången. Den här gången fick jag Steve att stiga ur sin komfortzon och prova lite olika isländska öl, dvs. en planka med barens alla 8 isländska öl på kran. Jag tyckte om alla utom en som var alldeles för bitter, den tyckte däremot Steve om:-)
Steve blev sugen på lite salt och köpte en "ölkorv" som serverades på den här alltför stora brädan med lika imponerande kniven. Lite overkill kanske:-)
När vi druckit upp våra öl satte vi oss i en liten park i väntan på att gå till restaurangen som vi bokat. Solen sken fortfarande från en klarblå himmel och uteserveringar hade ploppat upp från ingenstans. Man kunde verkligen se hur alla njöt av värmen.
När klockan blev 19 så gick vi till restaurangen Laekjarbrekka som ligger i ett av Reykjaviks äldsta hus. Våra kompisar Jason och Buket hade besökt Island i mars och rekommenderade den här restaurangen varmt och vi blev inte besvikna. Helt otroligt god mat i mysig atmosfär! Det är ingen billig restaurang men väl värd att spara pengar till.
Jag valde deras fiskmeny och blev nog serverad de bästa fiskrätterna jag någonsin ätit, maten formligen smälte i munnen.

Förrätten var lax och havskräftor i citronmajonnäs.
Huvudrätten var saltad torsk som låg på en krämig risottoliknande bädd av korn (sädeslaget) samt en tomatblandning som smakade rökt. Jag älskade den rökiga smaken
Steve slog till med lammfile, stekt havskräfta och potatiskaka till huvudrätt och var helnöjd. Köttet formligen föll isär av sig själv.
Min efterrätt hette Eyjafjallajökull efter glaciären och vulkanen. Rätten formligen smälte i munnen. Den bestod av hallonmousse, skyrskum som flödade ut ur glaset och med godis som exploderar i munnen när man äter det samt lakritsmaräng.
Så, det var lite kort om vår Islandsresa. Jag rekommenderar verkligen landet till alla som vill njuta av vacker natur och god mat. Islänningarna är ganskla lika finnarna i mentalitet, de säger inte mer än de måste typ:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...