29 april 2014

Island - dag 3

Pust, sådär, då har jag bearbetat och laddat upp fotona från den tredje dagen som bestod av en nästan 9 timmar lång rundresa till de mest kända sevärdheterna, kallad Golden Tours.

Vi åkte med ett bussbolag som heter tour.is som var jättebra och helt prisvärda. Vår guide var mycket kunnig och gjorde sitt bästa för att informera oss om när vi skulle vara tillbaka i bussen för att vi skulle hålla tidtabellen. Ändå lyckades 3 stycken försena sig när vi skulle lämna det första stoppet. Busschauffören lämpade av oss andra vid ett kafe några km längre bort innan han åkte tillbaka för att hämta guiden som stannat kvar samt yrhönsen. Efter den fadäsen så kom alla i tid till bussen, speciellt de som försenat sig vid första stoppet:-)

Bussen avgick kl 8 från tourcentret så vi steg upp i god tid för att hinna få i oss så mycket frukost som möjligt. Jag gillade verkligen hotellets kontinentala frukost eftersom det fanns massor för mig som äter LCHF; riktigt smör, ostar, skinkor, korv, grönsaker, kokta ägg och isländsk osmaksatt yoghurt, Skyr (smakar som finskt piimää). Brödet och granolan tog jag med själv. Till Steve fanns det också två olika bröd som man kunde rosta själv, mussli och andra flingor, frukt och saft. Kaffet på island är starkt och gott.
Det var verkligen skönt att låta någon annan ha ansvaret för vart man skulle åka samtidigt som man fick massor av information om landet och kulturen på vägen. Själv behövde man bara sitta och lyssna och titta ut på den imponerande naturen.
Vårt första stopp var Þhingvellir nationalpark, eller Tingvalla, där Alþingi, det isländska parlamentet, grundades år 930 efter Kristus.
Tingvalla befinner sig också på en mycket intressant plats eftersm det här är ett av de få (eller enda) ställen där man kan se var de nordamerikanska- och eruasiska kontinentalplattorna möts och den platta delen i miten är själva förkastningen. Guiden berättade förrästen att Island växer med 2 cm varje år.
En vacker vit fågel med röda ögonbryn satt i godan ro och tittade på turisterna.
Steve lyssnar intresserat på guiden.
Intressanta stenformationer
Här kan man tydligt se hur lavan runnit och bildat vågformationer.
Det som glimmar i botten på det här vattendraget är mynt. Guiden berättade att människor slänger ner mynt för att testa hur djupt det är. Det såg ut som max 5 meter men i själva verket var det 15. Vattnet var alldeles kristallklart.
På väg till nästa sevärdhet såg vi den aktiva vulkanen Hekla långt i horisonten. Guiden berättade att den brukar få utbrott vart fjärde år vilket innebar att den borde vakna till liv vilken dag som helst nu.
Annat som vi lärde oss var att många islänningar äger sommarstugor, precis som i resten av norden. Lyckades få några på bild (nere till höger). Dessutom berättade guiden att endast 1 % av Island är täckt av skog (största delen planterad) men när de första bebyggarna slog sig ner var 60 % av landet täckt av skog.
Vårt andra stopp var det imponerande vattenfallet Gullfoss (guldforsen). Där rekommenderade också guiden att vi provade på lammsoppan som såldes i kafeterian så när resten av bussen gick för att titta på forsen så gick Steve och jag raka vägen till kafeterian och köpte soppan:-) Vi hade 1,5 timme på oss där så det skulle finnas hur mycket tid som helst att titta på vattenfallet. Det visade sig vara ett smart drag för när vi kom tillbaks från forsen så var det proppfullt i kafeterian, medan den var nästan tom när vi kom dit. Soppan var iallafall fantastiskt god, tyckte till och med jag som inte är ett sånt stort fan av fårkött:-).
Här är då forsen. Jag var ganska förvånad över det ynkliga skyddsräcket som var ett dåligt spännt rep. Islänningarna tycker väl att man får skylla sig själv om man går för nära:-)
På väg från forsen passerade vi den här privata kyrkan. Guiden berättade att husägaren hade ansökt om att få bygga en kyrka på sin mark till minne av sin fru. När han fick avslag på sin ansökan så byggde han kyrkan iallafall, men på hjul, och då kunde inte myndigheterna säga något. Jag älskar denna oskyldiga upstutsighet mot myndigheterna, mera sådant!:-) Man kan nu också hyra kyrkan för vigslar och dylikt.
Tredje stoppet på rundturen var det geotermiska området Geysir där Strokkur, den mest aktiva av gejsrarna, har utbrott var 4-8 minut. Den största av dem, Geysir, har slutat spruta vatten, förutom vid den senaste jordbävningen när den vaknade till liv igen under några veckor.
Det finns många kokande vattenhål i området som man varnas för med dessa skyltar.
Strokkur, lugnet före explosionen.
Det såg så kul ut när turisterna stod beredda och väntade med sina kameror och telefoner.
Till slut fick man lön för sin väntan.
Det nästsista stoppet var kyrkan Skalholt, den forntida sätet för isländska biskopar (kyrkan på bilden är mycket nyare naturligtvis:-)
Jag gillade altartavlan som var skapad av små mosaikstenar.
Vårt sista stopp var det geotermiska kraftverket, Hellisheidavirkjun, där man mot ett litet inträde kunde se hur man tar tillvara energin från marken. Jag och Steve kände att vi hade tagit till oss tillräckligt med informationen vid den tidpunkten så vi satt och väntade i kafeterian istället tillsammans med många andra från bussen.

När vi återvände till Reykjavik kände vi oss ganska tröttamen det hade varit en mycket bra tur, verkligen värt pengarna.

Vi gick tillbaka till hotellet och vilade ett par timmar innan vi begav oss ut på jakt efter ett middagsställe. I samma häfte som jag hittade Micro Bar hittade jag också en restaurang som hette Sjavarbarinn med fiskbuffe. Buffeer brukar ju vara lite "hit and miss" men den här var verkligen bra. Inredningen var mycket enkel men maten god och billig, dessutom ingick en soppa till förrätt. Vi åt lax, torsk, strömming och annan fisk i alla former och smaksättningar samt sallader tills våra magar stod ut i fyra hörn. Det enda som irriterade oss var att vi inte vetat om den här restaurangen tidigare.
Behöver jag säga att det inte blev några drinkar efteråt, vi fick helt enkelt inte ner något mer:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...