27 september 2014

Istanbul - dag 2

Puh, så har jag laddat upp alla bilder för dag två så nu får ni något att bita i.

Vi vaknade först efter kl. 10 följande morgon. Eftersom ingen sol trängde in i rummet och vi hade rullgardin för fönstret så märkte man inte att det blev morgon. Ganska skönt egentligen, vi hade ingen brådska någonstans.

Här är en bild på vår hotellfrukost; omelett, ostar, två fat med olika oliver, tomatpasta, honung med smörklick, hasselnötsmassa samt bredbar dadelmarmelad och bröd förstås. Det fanns något för alla.
Efter den bastanta frukosten och välbehövligt kaffe begav vi oss ut på stan för sightseeing
Galata Tower, byggt 1348
Blå moskén
Vy över stadsdelen Sultanahmet där de flesta sevärdheter finns
Vägning anynone?!
När man är på semester och frossar i godsaker är väl väga sig det sista man vill göra:-)
Vårt första sightseeing-stopp på dagen var Topkapi-palatset med sitt harem. Jag gillade alla vackra mönstrade kakel och fönster. Bilerna är från haremet. Vi besökte också andra utrymmen med gamla islamska föremål men där fick man inte fotografera.
När vi kände att vi sett tillräckligt mycket kakel, koraner och andra religiösa föremål fortsatte vi till Basilica-cisternen som byggdes av romarna på 500-talet som vattenreservoar. Taket hålls uppe av flera hundra pelare. Den var sagolikt vacker med sin belysning och avslappnande klassiska musik i bakgrunden. Massor av karpar och andra fiskar simmade runt i det grunda vattnet.

Två av pelarna har huvuden av Medusa som bas, ett av huvudet är upp och ner och det andra på sidan. Man vet inte exakt varför de sattes på det viset eller varifrån de togs. Tidig återvinning.
Vårt sista stopp på dagens tur var Blå moskén
Eftersom turkarna, och speciellt de i västra Turkiet inte är så fanatiska gällande sin religion så tillåts både manliga och kvinnliga turister komma in, och gratis.
Här kan man tvätta av sig resdammet innan man går in.
Det var inte precis en kort kö som man måste ställa sig i för att komma in, men ca 45 minuter senare stod vi äntligen vid ingången med duk på huvudet. De som inte hade egen fick låna och de som kom med shorts fick ett lång "filt" som de fäste runt höften.
Moskén var inte så blå som namnet säger, mer vit. Största delen av moskén var naturligtvis avsatt för män men det var inte någon rusning dit direkt.
Rekommenderar inte huvudduk när det är 25 grader varmt.
Turisterna hade det näst största utrymmet och de troende kvinnorna fick klämma in sig längst bak i moskén.
Man kan uppenbarligen be på många olika sätt, t.ex. på rygg med mobilen i vädret.
Katter finns det massor av i Istanbul, skulle säga minst en i varje gathörn. De ser sällan lidande ut och Thad, som själv "adopterat" två, fast han inte ens gillar katter särskilt mycket, berättade att turkar gillar djur och lägger ofta ut mat till katterna. Dessutom, om man tar hand om en vildkatt och för den till en organisation för hemlösa katter så får man alla veterinärkostnader betalda.
Efter avslutad sightseeing satte vi oss på en restaurang för var sin mezze-tallrik till lunch. Gott och fräscht.
När man går på Galata-bron som förbinder asiatiska och europeiska delen ser man massor av Istanbul-bor som står och fiskar.
När vi kom till andra sidan mötte vi upp med vår kompis Thad för ett glas te på fiskmarknaden. Han håller på att skriva sin avhandling i Aviation Business som han studerar i Berlin. Tänk att Thad och jag har känt varandra i 11 år, tiden går.
Vi gick tillbaka till hotellet för att vila och åt middag innan vi mötte upp med Thad och några av hans vänner på en bar.
Om man tycker att Oxford Street är kaos på en lördag eftermiddag så är shoppinggatan Istikal fem gånger värre, varje dag. Huvuden vart än man vände sig. 
Efter en middag med århundradets långsammaste service kom vi äntligen fram till baren där Thad och hans vänner redan suttit på en timme. De hade hunnit tömma några vinflaskor redan och var i full gång:-)
Thad och hans söta pojkvän Mert.
Tjejen längst bak i bilden är faktiskt halvfinska, med finsk mamma, men hon är född och uppvuxen i USA. Hon kan tyvärr inte ett ord finska. Jag tycker alltid det är så synd när föräldrar inte förstått vilken tillgång det är att lära sina barn flera språk. Om man man får lära sig dem redan från dag 1 så går det automatiskt sen. Ju äldre man blir desto mer tunglärd är man ju.
Den här kvällen festade Svanhild och jag ända till kl 4, precis som på gamla goda tiden:-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...