En kompis bad om receptet på en hälsosam paj som jag ofta brukar baka och jag tänkte att jag kan ju också sätta upp det på bloggen. Njut!
Pajdeg:
2-3 medelstora kokta potatisar
50 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
ca 2 msk kallt vatten
Fyllning:
200 g färskt eller fryst bladspenat
100 g kallrökt lax
1 knippa gräslök
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
Börja med pajdegen. Mosa potatisen. Blanda den med smör, mjöl, salt och bakpulver och så mycket vatten att det blir en fast deg. Tryck ut degen i en stor pajform eller sex portionsformar. Låt stå i kylen ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Nagga degen och förgrädda pajskalet i 6-8 minuter. Förväll den färska spenaten och grovhacka den, eller tina den frysta och låt den rinna av. Skär laxen i strimlor och finhacka gräslöken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.
Varva spenat, lax och gräslök i det förgräddade pajskalet. Häll över äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 30-35 minuter.
Servera med sallad.
säkert gott. Det blir en hel del av både spenat och lax när jag börjat mitt LCHF-liv. Dock ingen potatis, men jag gör pajskal på ägg istället, gott det också.
SvaraRaderaJo, dendär pajen är riktigt saftig och god;-) Jag kokar nästan aldrig potatis här i England, det är endast när jag kommer hem till Finland på sommaren som jag får svårt begär efter nypotatis från det egna landet. Smakar som godis.
SvaraRadera