10 maj 2010

Spenatpaj med lax

En kompis bad om receptet på en hälsosam paj som jag ofta brukar baka och jag tänkte att jag kan ju också sätta upp det på bloggen. Njut!

Pajdeg:
2-3 medelstora kokta potatisar
50 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 krm salt
1 tsk bakpulver
ca 2 msk kallt vatten

Fyllning:
200 g färskt eller fryst bladspenat
100 g kallrökt lax
1 knippa gräslök
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar

Börja med pajdegen. Mosa potatisen. Blanda den med smör, mjöl, salt och bakpulver och så mycket vatten att det blir en fast deg. Tryck ut degen i en stor pajform eller sex portionsformar. Låt stå i kylen ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Nagga degen och förgrädda pajskalet i 6-8 minuter. Förväll den färska spenaten och grovhacka den, eller tina den frysta och låt den rinna av. Skär laxen i strimlor och finhacka gräslöken. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och peppar.

Varva spenat, lax och gräslök i det förgräddade pajskalet. Häll över äggsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, cirka 30-35 minuter.

Servera med sallad.

2 kommentarer:

  1. säkert gott. Det blir en hel del av både spenat och lax när jag börjat mitt LCHF-liv. Dock ingen potatis, men jag gör pajskal på ägg istället, gott det också.

    SvaraRadera
  2. Jo, dendär pajen är riktigt saftig och god;-) Jag kokar nästan aldrig potatis här i England, det är endast när jag kommer hem till Finland på sommaren som jag får svårt begär efter nypotatis från det egna landet. Smakar som godis.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...