22 januari 2014

Öl- och ostprovning

God morgon, för jag antar att de flesta läser mitt inlägg imorgon:-)

Ikväll har Steve och jag varit på öl- och ostprovning till ett av bryggeriet BrewDogs puber i Shoreditch. Och ett riktigt lyckat sådant måste jag säga.

Steve och jag var de enda som hade bokat in öl- och ostprovning kl. 18 så vi fick ett eget bås och sedan kom en tjej in med ostbricka och 4 olika öl, ett i taget. Hon förklarade noggrant vilken ost som man skulle äta till vilket öl. Hon var jättebra på att förklara och vi lärde oss massor om bryggeriet BrewDog, som verkar vara hur coolt som helst, och öl och ost i allmänhet
Här har den första osten redan slukats. Vi åt Steves nemesis, grönmögelosten till sist:-)
Jag är ingen stor Ale-fantast men de tre första som vi drack var faktiskt jättegoda. Hon sparade dock det fjärde och  "värsta" ölet till sist, ett "port-liknande" mörkt öl på 18 % som kallas Tokyo. Det smakade otroligt sött men inte starkt alls, men det räckte med ett glas. Perfekt till mögelost. Vi fick också prova på ett "surt" öl som inte var deras eget öl. Jag tyckte det var jätteläskande, som cider utan socker, men Steve tyckte att det var alldeles för surt (så jag drack upp hans smakprov också:-)
Tjejen berättade också att BrewDog har bryggt världens starkaste öl. Det var 52 % som av någon orsak serverades i ett ekorrsskin (se bilden) som de hällde upp genom munnen.
När öl- och ostsmakningen var över beställde vi ytterligare några drinkar (jag övergick till rött vin eftersom det får mig mindre påverkad:-).

När Steve gick för att beställa våra drinkar slogs jag ännu en gång av hur försiktiga engelsmän är. Jag och Steve satt i ett bås som lätt kunde ha rymt 6 personer men ingen frågade om de kunde slå sig ner, de stod hellre precis utanför "ingången". I Finland skulle man antagligen ha glidit ner försiktigt utan att fråga, eller om man varit lite vågad, frågat om man kan sätta sig:-)
Trots att vi var helt fullproppade av ost så beställde vi en tallrik med 4 olika kötträtter; pulled pork, korv, revbensspjäll och bringa (brisket på engeska) samt två olika såser. Allt var fantastiskt gott och om jag inte hade fyllt mig med ost så hade jag lätt kunnat äta portionen själv.
Som extrasås serverade de en flaska med "Holy fuck"-sås. Man fick verkligen lust att säga Holy fuck när man smakade den för jisses vad den brände i munnen. Den flaskan står nu i vårt kyskåp;-)
Har ni en chans att gå på en av BrewDogs öl- och ostprovningar så gör det! Man lär sig massor om både öl och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...