1 april 2022

Restauranglunch och Brott & straff-promenad

Hej på er! Äntligen fredag. Jag har haft en ganska lugn och skön dag i dag. Gymbesök på morgonen och sedan dammsög jag hela lägenheten på Busens vinterpäls, även om ha skulle behöva den ännu så kallt som det blivit igen, brr. Förra veckan gick jag i shorts och t-shirt, nu är det vinterjacka, vantar och tjock halsduk som gäller😒. När jag städat klart hoppade jag i duschen och så var det dags för lunch som jag åt på en restaurang i närheten, Konningans. Beställde två förrätter, kycklinglever, bacon och lök i gräddig madeirasås samt grillad halloumi och chorizo. Till maten drack jag ett glas vin.

Jag blev förvånad över hur mycket folk det var, De lyckades dock klämma in mig vid en öppen spis som drevs av gas ... märkte jag när jag steg upp för att gå och kände gaslukten. Nå, lite värme gav dn😏
När jag gick hade det lugnat ner sig betydligt.
Trots att det är väldigt kallt för tillfället fortsätter träden att blomma.
I går gick jag på ännu en London Walk, det är tradition nu så länge det finns nya promenader att gå på.😊. I går var temat "brott och straff" och cirklade runt St Paul's-området, fortsatte till Spitafields köttmarknad och slutade i stadsdelen Barbican. 
Det var svinkallt och blåsigt i går också, men jag var utrustad med vantar och kunde dra upp huvan när vinden blev för kall. Det till och med kom snö ett par gånger.

Vi fick lära oss en massa om hur brott bestraffades för hundratals år sedan och varifrån engelska utryck som "One for the road", "Fall off the wagon" och "Pull my legs" kommer ifrån. Innan den dödsdömde avrättades söps han ofta full (One for the road) innan han transporterades med vagn till avrättningsplatsen. Eftersom fångarna var stupfulla hände det ofta att de föll av vagnen under transporten (Fall off the wagon). Avrättningarna skedde ofta genom hängning och det var inte ovanligt att de hängde några minuter innan de dog. För att göra plågan kort kunde fångarna, om de hade pengar, betala någon för att de skulle dra i deras ben (Pull my legs) när de dinglade i snaran för att knäcka deras nacke.😬 De var ganska makabra förr i världen och hängning var ändå ett av de mer "humana" sätten som de avrättade folk på vid den tiden.
Vi fick också lära oss att man kan ta en guidad tur på Central Criminal Court, eller "Old Bailey", där de allra värsta målen behandlas. Vår guide hade deltagit i en sådan tur och när de börjar hållas igen efter corona så ska jag absolut försöka gå. Det är poliser som guidar.

I slutet av promenaden stannade vi till på köttmarknaden Spitafields. Marknaden var stängd nu eftersom alla aktiviteter pågår mellan 3 och 6 på morgonen. Förutom gris-, nöt- och kycklingkött fanns tidigare också ett hörn där missnöjda äkta män tidigare kunde sälja sina fruar. Det var tydligen enklare att sälja dem än skiljas för några hundra år sedan, och även om det inte var 100 % lagligt så låtsades inte myndigheterna om det😏.
Sista stoppet var ett gammalt munkkloster där man också kan gå på en guidad tur.
Vädret har som sagt inte varit någon höjdare men vi har fått solglimtar då och då vilket Busen har utnyttjat.😼

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...