21 februari 2012

Fastlagstisdag

Har ni ätit några semlor idag? Jag har faktiskt aldrig tyckt om fastlagsbullar, eller det är den vispade grädden (och mandelmassan) som jag har problem med. Jag får illamåendekänslor om jag äter för mycket vispad grädde, typ 1 tsk. Den enda gången som jag äter grädde utan problem är när den ligger på morsans tårtor för de innehåller också ofta syrliga bär så det jämnar ut sig.

Nåväl, trots det så beslutade jag mig för att prova på att baka semlor a la LCHF och de blev inte dåliga alls. Till och med Steve tyckte att semlan var god när han väl kommit till grädden (till motsats från mig så älskar han grädde och allt som är sött:-), han tyckte att bullen i sig själv var lite för brödaktig. Det tyckte inte jag, konsistensen motsvarade snarare petit chouxer. Jag hittade receptet här men det finns även under bilderna. Det blev 4 bullar av satsen så det räcker till imorgon också. Då tror jag att jag ska blanda hallon med grädd-/yoghurtfyllningen. Det kan aldrig bli för surt enligt min åsikt:-). Semlan fick bli min middag.
Jag blandade en matsked grekisk yoghurt med min grädde för att göra den syrligare.
SEMLOR (LCHF)
4 st

Bullar:
2 ägg
100 g philadelphiaost
50 g smör
1 dl (50 g) mandelmjöl
1,5 msk fiberhusk
2 msk pofiber
1 tsk bakpulver
1,5 tsk hela kardemummakärnor
1 uppvispat ägg till pensling

Fyllning:
0,5 dl sötmandel
Ca 4 msk vispgrädde
Sötning efter tycke och smak
Vispad grädde (ca 1 dl)

Gör så här:
Bullar: Vispa äggen fluffigt och vispa sedan ner philadelphiaosten. Smält smöret och vispa ner i smeten. Mortla kardemummakärnorna och blanda alla torra ingredienser i en bunke och vispa ner i äggsmeten. Låt smeten svälla i 10 minuter. Klicka ut smeten på bakplåtspapper och forma till runda bullar med blöta händer. Grädda i ca 15 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Låt bullarna svalna under en bakduk.

Fyllning: Mal mandeln till fyllningen och blanda med vispgrädde. Skär av toppen på bullen och gröp en liten grop i semlan. Blanda det urgröpta bullbrödet med mandelsmeten. Söta fyllningen efter eget tycke. Fyll gropen i semlan med fyllningen. Vispa grädden och klicka på önskad mängd ovanpå fyllningen. Lägg på locket och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...