27 januari 2014

Hemmagjord thaimat

Idag har jag varit riktigt produktiv och fått saker gjorda som jag har en tendens att skjuta upp. Som att förbereda fakturor för utskick den sista varje månad till exempel. Det gör ju livet liiite enklare om allt är föreberett och allt man behöver göra den 31:a är att bifoga fakturan skicka iväg istället för att harva igenom massor av email. Jag har också kollat att alla gamla fakturor har betalts, för även de bästa kunder kan ibland göra misstag.

Jag passade också på att ta en timmes promenad till Earlsfield vid lunchen och hann nästan tillbaka innan det började regna. Det gick från sol till moln och regn på mindre än en timma.

På vägen hem hade jag turen att passera en nyöppnad thailändsk restaurang och delikatessaffär. Snacka om flax eftersom jag planerat att göra Tom Kha Gai-soppa, eller kyckling- och kokosnötsoppa, till middag. Jag åt den ofta när jag bodde i Thailand för den är så väldigt fräsch med sin limesmak. Jag gick in i affären och frågade om de hade citrongräs, färsk galangalrot och kaffier lime-blad. Naturligtvis. Jag tvivlar på att jag skulle ha hittat de ingredienserna på vårt Sainsburys, trots att affären är massiv. Nu vet jag vart jag ska gå nästan gång jag ska göra thaimat.

Nu har jag precis ätit en skål med soppa och gud så gott, nästan lika gott som de jag åt i Thailand. Mätt blir man också tack vare kokosmjölken. Ni får receptet nere på inlägget.
Jag passar alltid på att fylla mitt vinställ när de rear ut någon god sort i de stora affärerna...vilket är nästan hela tiden. Syns de på bilden att de rear bort "jul-cava"?:-) Jag gillar Codornius cava (mousserat vin från Spanien) så jag passade på att hamstra ytterligare en flaska samt en flaska Chianti rödvin när jag köpte soppingredienserna. Nu tror jag att jag har för en stund framåt:-)
Snart är det dags att byta om till gymkläder för en timmes Zumba men först ska jag ge er soppreceptet.

Tom Kha Gai (4 portioner eller två mig)

400 ml kokosnötsmjölk på burk
1/2 liter kycklingbuljong
6 tunna skivor färsk galangal (ska inte ätas sen)
2 stjälkar citrongräs, krossade/stötta (ska inte ätas sen)
4 färska kaffir limeblad (ska inte ätas sen)
ca 300 g strimlade kycklingfileer
2 röda chili, urfröade och finhackade
4 vårlökar
4 matskedar fisksås (fish sauce)
2 matskedar limejuice
2 matskedar hackad färsk koriander

Gör så här:
Häll kokosmjölk, buljong, galangal, citrongräs och limeblad i en stor kastrull och koka upp.
Tillsätt kycklingen och sänk värmen och låt den småkoka, oövertäckt, i 10 minuter eller tills kycklingen är genomkokt.
Tillsätt chilli och vårlök och låt småkoka ytterligare 3 minuter.
Blanda i fisksås, limejuice och koriander och servera omedelbart.

2 kommentarer:

  1. Samma Cordoniu som vi hade på nyår!! :) Inte visste jag att du bott i Thailand? När? Var??

    SvaraRadera
  2. Med det här hamstrandet så har jag snart Cordoniu så det räcker ända till nästa jul;-). Jag jobbade 6 månader i Bangkok för Finnair efter Hanken så det är evigheter sedan men mitt livs roligaste 6 månader. Det skulle verkligen bli dags att åka dit igen och se hur allt har förändrats.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...