5 augusti 2014

Sommar, sol och cocktail-, middags- och efterrättsrecept (LCHF)

Här fortsätter det fantastiska vädret med runt 30 grader. Jag har inte haft jeans på mig sedan jag kom hit för nästan 3 veckor sedan och allra minst långärmat och jacka. Nu har jag tankat D-vitamin så det räcker till nästa vår tror jag. Jag minns inte heller när jag senast simmat så mycket, säkert när jag var barn.

Morsan och jag var till Storsand både igår och idag. Igår kom vi dock först vid 15-tiden och då var det packat på bilparkeringen. Efter ett längre sökande hittade vi tillslut en plats men vi hann inte mer än simma och sola i en timme innan åskmoln välde upp och det var bara att åka hem igen. Tur att vår hemfärd bara tar 10 minuter och inte en timme som för många av de finsktalande på stranden. Av den dramatiska inledningen blev det dock inte mer än en blixt och lite halvhjärtat muller, inte ens en vattendroppe. I Vasa däremot, ca 80 km från min by, hade de fått en tropiskt regnstorm med översvämningar och blixtnedslag. Min kommun i London har som slogan "Wandsworth - the brighter borough", Monäs borde ha "Monäs - den soliga byn" som sin slogan.
Igår blev det lyxmiddag; Nisses biffar, kokt nypotatis (egen naturligtvis), grillad sparris som virats in i bacon samt sallad och kall lågkolhydratöl till. Mumma.
På kvällen var det jag som skakade cocktail-shakern när jag provade jag en ny cocktail som heter French 75, tämligen lågkolhydrat och med skumpa i, kan inte bli mycket bättre
French 75
3 cl Gin
1,5 cl Cointreau
1,5 cl färskpressad citronjuice
Mousserat vin

Gör så här
Skaka Gin, citronjuice och Cointreau med is. Häll i ett cocktailglas och fyll upp med mousserat vin.
Att katter är MYCKET envisa är grannes katt Fia ett bevis på. Trots att vi varken släpper in eller mater henne (medvetet iallafall) så sitter hon oftast utanför vår ytterdörr och väntar på att vi ska öppna den så att hon kan smita in. När det inte går så klättrar hon ibland över det 1,5 meter höga galler som farsan satt upp på balkonen för att hålla henne utanför (man kan ta sig in via balkongen om dörren är öppen), och då är hon ändå gravid. Där kan man tala om beslutsamhet
Idag testade jag ett nytt efterrättsrecept som vi åt till kl 15-kaffet som blev mycket fräscht och gott.

Kamomillpannacotta
(4 portioner)

4 dl vispgrädde
1 dl fet mjölk (eller 0,5 dl grädde och 0,5 dl vatten)
3 påsar kamomillte
0,5 dl sötning (eller mindre)
1 vanljstång
skal av 1/2 citron eller 1 lime
2 gelatinblad

Servering: färska hallon eller andra bär

Gör så här:
1. Häll upp grädden och mjölken i en kastrull. Lägg i tepåsarna. Tillsätt sockret, skrapa i vaniljfröna och hetta upp. Låt småsjuda i 10 minuter. Blötlägg under tiden gelatinet i kallt vatten. Ta kastrullen av plattan och tillsätt citrusskalet. Krama ut vätskan från gelatinet, lägg det i gräddkoket och rör runt tills det smälter.
2. Fördela gräddblandningen i fyra glasformar och låt stå kallt i minst 2 timmar. Garnera med citronmeliss och gärna några strimlor citrusskal. Servera med färska bär.
Till kvällens middag så testade jag ett recept på zucchinilasagne som blev jättegott och som är så mycket mer hälsosam än lasagne på pasta. Både morsan och farsan tog om. Jag hittade receptet på den här bloggen.
Zucchinilasagne
6 portioner

Färsen
500 g valfri färs
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 msk basilika
1 msk oregano
3 dl krossade tomater
1 msk sambal oelek
1 tsk salt nymalen svartpeppar

Ostsåsen 
1 dl grädde
1 dl crème fraiche
150 g ost riven
1 st ägg
0,25 tsk salt

Ovanpå
1 st buffelmozzarella eller vanlig ost  basilika

Mellan 
1 st stor ucchini

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Stek finhackad vitlök och lök i smör eller smakfritt kokosfett. Lägg i färsen och övriga ingredienser (utom tomat). Stek tills färsen är färdig. Tillsätt krossade tomater. Smaka av med eventuellt mer salt och peppar.
3. Häll i ingredienserna till ostsåsen i en kastrull och värm under omrörning tills osten smält samman. Låt den inte koka.
4. Skär zucchinin i tunna skivor (ca 2 mm). Lägg dem i botten av en ugnsform. Och varva sedan med zucchini, färs, sås, zucchini, färs sås etc. Toppa med mozzarellan och basilika.
5. Grädda lasagnen i ugnen i cirka 30 minuter eller tills zucchinin känns mjuk och osten fått färg. Låt den gärna stå ett tag och svalna innan ni äter så blir den inte lika "lös".

Imorgon blir det nog samma procedur som veckan hittills, jobb på morgonen, ett par timmar på Storsand och sedan eventuellt mera jobb. Jag borde också träna. Gjorde ett hemmasvarvat Body Pump-pass igår och borde göra minst 2 den här veckan.

2 kommentarer:

  1. Haha! Jag konstaterade precis samma sak ang. klader nar jag packade i lordags. Jag hade inte anvant jeans pa over 2 veckor!! Jackan var nog helt onodig att packa med ocksa ;)

    SvaraRadera
  2. Om man sku vetat det här så hade jag lämnat mycket mer rum för shopping i resväskan:-)

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...