26 maj 2016

Malta del 1

Idag har flitens lampa lyst här hemma. Det har varit ganska lugnt på jobbfronten här idag och istället för att genast få panik så beslöt jag mig för att använda min lediga tid till att sortera ur klädskåpen, något som jag funderat på att göra ett tag. Det blev tre sopsäckar till välgörenhet när jag var klar och hälften mindre kläder i skåp och lådor. Nu kanske jag till och med hittar det jag letar efter.

Jag gick också på en timmes pilates men det var aningens jobbigt eftersom jag fick snyta mig varje gång jag böjde ner huvudet.

Efter att ha gjort dagens jobb, tvättat kläder och fakturerat undan lite så är det väl inget annat att göra än att ge sig i kast med bilderna från min Malta-resa. Jag delar upp dem i två inlägg så de inte blir så fasligt långa.

Själva Malta tycker jag inte är så särskilt vackert, lite 50 shades och brown, men de gamla byggnaderna är charmiga med sina inbyggda balkonger där fruar och döttrar tidigare satt och tittade på allt som hände utanför utan att själv synas.
När jag anlände till Malta var det ganska grått och trist väder men sedan hade vi strålande solsken varje dag. Något man snabbt insåg efter en liten rundvandring när jag kommit till hotellet, som låg ett stenkast från havet, var att malteserna varit grymma på att bygga fort och fästningar mot potentiella erövrare från alla håll och kanter.
Man kan inte säga att vi bodde lyxigt men det var rent och så spenderade vi inte så mycket tid på hotelrummet heller. Det var lite "80-talet ringde och ville ha sina trämöbler tillbaka".:-)
Frukostbuffe ingick i priset och jag livnärde mig främst på bacon, scrambled eggs och ost. De hade stekt korv där också men den påminde om knackkorv som jag tycker är otroligt äcklig. Det fanns inget äkta smör utan bara lagerfett som kallas margarin. Jag löste problemet med att stjäla med mig små smörförpackningar som kom med det obligatoriska brödet till varje måltid:-)
Jag kom till hotellet först vid 17-tiden medan Svanhild hade anlänt redan vid 12-tiden. Jag hade googlat och skrivit ut en lista med rekommenderade restauranger och en låg alldeles nära vårt hotell i stadsdelen Sliema. Restaurangen hette Ta Kris och låg inklämd på en liten gata. Vi vill båda både äta och dricka lokal mat och dryck när vi är ute och reser och vi blev inte besvikna.
Svanhild ser betänksam ut
Vi delade på en maltesisk tapastallrik som förrätt med korvar, pastejer, ostar och lite annat smått och gott.
Vi delade också på en obestämbar grönsak som fyllts med malet kött. Mycket god. De gillar att fylla saker här:-)
Till huvudrätt, som gömmer sig under såsen, åt jag kycklingfylld kanin. De äter mycket kanin på Malta och den här var jättegod.
Mätta och belåtna på väg hem till hotellet stötte vi på det här kafferepet.
Dag två hade vi beslutat oss för att ta en hop on hop off-buss. De här bussarna tycker jag är perfekta när man vill lära sig mer om en plats på en tämligen kort stund. Man hoppar av när man kommer till någon intressant och sedan tar man en ny buss när man sett klart.

Vårt första avhopp var i en stad som hette Mosta, för att besöka den imponerande kyrkan Santa Maria med det största kupoltaket i Europa. Under andra världskriget föll en tysk bomb genom kyrktaket utan att sprängas.
Vi gick runt lite i Mosta innan vi ställde oss att vänta på nästa buss. Jag gillar färgglada dörrar och fönster.
Vår nästa anhalt var vackra Mdina som är omgärdad av höga murar och grymt vacker och tidigare Maltas huvudstad.
Ingången till Mdina
Ingången från insidan
Det här tror jag var Cathedral of St Paul. Om ni tittar på klockorna under tornen så ser ni att de visar olika tider. En klocka visar rätt tid och den andre fel, för att förvirra onda andar.
Inte så pjåkig utsikt från en av murarna.
Från Mdina var det bara en kort promenad till staden Rabat.
Där besökte vi bland annat St Pauls katakomber som även använts som skydd från bomberna under andra världskriget. Det kändes lite klaustrofobiskt att gå där och de hade uppenbarligen plockat bort de flesta skeletten för allt man såg var ett par benknotor.
Jag blev förvånad att man inte såg så få katter, speciellt i Valletta och Sliema (jämfört med Mykonos och Istanbul) men de man såg var välnärda och väldigt spräckliga ...
... de såg ut som om de satts ihop av restlappar:-)
En kyrka i Rabat var helt övertäckt med glödlampor så jag kan tänka mig att den lyser som en julgran när de tänds. Till och med dekorationerna utanför hade glödlampor.
Mera färgglada inbyggda balkonger.
Efter Rabat kände vi att vi hade "sightseeat" tillräckligt för dagen och tog bussen tillbaka till Sliema där vi tog igen os ett par timmar på hotellrummet innan det var dags att ta bussen in till huvudstaden Valletta och förhoppingsvis en god middag.

Jag hade som sagt skrivit ut en lista med bra restauranger men problemet var, visade det sig, att gatunamnen på listan var på engelska medan de var på maltesiska i min guidebok ... så stor nytta hade man av den. Vi gick pustande upp och nerför ett par gator (Valletta är inte precis platt) kom vi till en liten och charmig restaurang och vi beslöt oss för att gå in och fråga om det fanns något ledigt bord. Vi hade tur. Senare såg vi också att Ambrosia, som restaurangen hette fanns med i båda våra guideböcker och på min utskrivna lista. Maten var grymt god och restaurangen liten och mysig.
Varm kycklingleversallad, himmelriket för mig.
Pärlhöns fyllt (naturligtvis:-) med malet kött samt pepparsås. Det smälte i munnen. Till maten serverades alltid både potatis och kokta grönsaker så det var perfekt för mig. Potatisen lämnade jag till Svanhild:-)
När vi kom ut hade även utomhusborden fyllts. Vi var dock glada att vi lyckades få ett bord inomhus för det var ordentligt blåsigt.
På väg mot busstationen.
Så, det var våra två första dagar på Malta, full fart från morgon till kväll men man vill ju se och uppleva så mycket som möjligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...