1 mars 2012

Lite av varje

Allt tal om fett tidigare fick mig att bli sugen på mjuk brieost, så när Steve gick till affären bad jag honom köpa en bit och under tiden bakade jag frökex. Frökexen är så enkla att göra och blir väldigt krispiga. Jag hittade receptet på den här webbsidan men ni får det också sist i inlägget.
Jag har också köpa ett kosttillskott på nätet som innehåller Fytosteroler som ska vara bra mot kolesterol. Borde väl ta ett glas rödvin också, det rekommenderades i broschyren som jag fick:-) Nej, tror jag sparar det till imorgon och på lördag då jag ska ha middag hemma för två sköna bruttor.

Annars så har dagen gått åt till att jobba och träna på gymet, först en timmes Zumba följt av en timme Pilates. Imorgon, och även på söndag, har jag gymledigt. Skönt att inte ha någon tid att passa.

Min läkare har verkligen svårt att förstå varför jag lider av både högt blodtryck och nu högt kolesterol eftersom jag lever exemplariskt; tränar mycket, äter hälsosamt, är smal (tja, på sina ställen) röker inte och är ung (något som hon nämner hela tiden vilket får mig att undra om hon har tagit upp fel personfil på datorn varje gång jag träffar henne:-). Det är kanske ett släktfel, också.

Fröknäcke

1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl hela linfrön
2 msk pofiber (jag hade inget sådant så ökade mängden fiberhusk till 1,5)
1 msk fiberhusk
½ dl kokosfett utan smak (eller 50 g smör)
2½ dl kokande vatten
½-1 tsk havssalt
Lite flingsalt att strö över (jag hoppade över det, gjorde det första gången men det blev för mycket salt)

Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Smält kokosfett i en kastrull tillsammans med vatten och koka upp.
Häll därefter vätskan över fröblandingen, rör om ordentligt. Smaka av om smeten är lagom salt. Häll genast upp på en plåt med bakplåtspapper 30×33 cm, sprid ut till en tunn kaka med bakskrapa. Strö över lite flingsalt (om vill).
Grädda på 150° i 45 minuter. Ta ut och markera fyrkanter med degskrapan. Stäng av ugnen (eller vrid ned till 50°), sätt in brödet att torka i en halvtimme. Bryt i bitar och njut av ett nyttigt och gott knäckebröd, med minimalt med kolhydrater.

För ett få ett bröd lite likt Finn Crisp, smaksätt smeten med 1-2 tsk brödkryddor eller stött anis, fänkål och kummin.

Smulad, torkad timjan, oregano, nässlor eller nån annan ört, kan också vara gott på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...