29 november 2013

Salt och sött

Så är fredagen äääntligen här och imorgon väntar mitt första svenska julbord någonsin på den svenska restaurangen Stockholm Deli. Det vattnades i munnen redan när jag läste buffemenyn, speciellt fiskutbudet.

Idag fick jag nöja mig med min egen mat vilken inte heller gick av för hackor. Det är fantastiskt hur länge jag håller mig mätt på mina LCHF-frukostbröd, jag tänker inte ens på mat vilket tidigare aldrig skulle ha hänt. Jag åt frukost kl 8 och först vid kl. 15 kände jag ett litet sug och började fixa till lunchen/middagen. Det blir billigt när man bara äter 2 gånger om dagen:-)

Idag testade jag ett recept på brysselkålsgratäng som bara blev för god, perfekt också till julbordet. Är ni lika förtjusta i brysselkål som jag så kommer ni garanterat att älska denna rätt. Visste ni förresten att bryssekål innehåller nästan dubbelt så mycket C-vitamin som apelsin och ni slipper sockerpåslag och uppfrätta tänder. Ni får receptet i slutet av inlägget.
Jag åt gratängen tillsammans med kycklinglever som jag stekte tillsammans med lök.
Nu är det inte långt till december och då är det saffran som gäller, denna himmelska krydda, så medan gratängen gosade till sig i ugnen svängde jag ihop en sats lågkolhydratsaffransbullar (kan också göras till lussekatter). Dom är så saftiga och goda och något jag bakar varje år. Ni hittar receptet i slutet av inlägget men den kommer ursprungligen från den här bloggen.
Jag provade också på att göra Irish Coffee för första gången ikväll men tror jag var lite ivrig med whiskeyn för hej vad den brände i halsen. Jag hittade receptet på den sockerfria Irish coffeen på den här bloggen.

Gör så här:
1 glas:

4 cl whiskey, jag använde Grant för det var vad jag hade hemma
8 cl starkt bryggkaffe
3 cl vispgrädde
1-2 tsk sukrin gold (eller vanligt brunt socker)

Koka kaffet och häll i värmetåligt glas med whiskey och sukrin gold. Ställ en sked i glaset när du häller i kaffet! Toppa med lättvispad grädde.
Eftersom kaffet blev aaaaningens starkt behövde jag balansera upp det med lite salt och då är torkat kött perfekt. Det innehåller inga kolhydrater (kolla på påsen eftersom det kan skilja sig mellan märken), ger bra tuggmotstånd och är högt i protein. Jag tycker de är jättegoda. Jag brukar köpa på mig ett antal påsar när jag besöker en corner shop/Indian shop/kiosk. Sist när jag köpte 5 påsar i olika smaker så frågade den indiska killen om jag gillar dem. Jepp sa jag.

Brysselkålsgratäng
8 buffeportioner eller 4-6 portioner som sidorätt till t.ex. kött (varför inte julskinka)

1 kg färsk brysselkål
1 kludd smör/olja till formen
3 ägg
3 dl grädde
2 msk senap
salt och svartpeppar
2 msk finhackad dill
8-10 grovt hackade valnötter
2 dl riven ost

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Ansa brysselkålen, skär bort roten och placera kålen i en smord eldfast form. Blanda ägg, grädde, senap, salt, peppar, dill och valnötter. Häll blandningen över kålen, strö över osten. Gratinera i ugnens mitt i ca 30 minuter eller till gratängen stannat och fått fin färg.

Lussekatter eller lussebullar
10 st.
4 ägg + 1 gula
2 msk sötning (jag använde Söterix som jag beställer från LCHF-butiken men annat går lika bra)
50 gram smält osaltat smör
1 dl grädde
1 dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 påse saffran 0,5 gram
1 äggvita för pensling
Flisad mandel (om du gör lussebullar)

Gör så här: 
Vispa ägg och socker  fluffigt, gärna bortemot 5 min. Ta i smälta smöret, saffran och grädden, vispa samman. Blanda de övriga torra ingredienserna väl och blanda/vispa ner dem väl i smeten. Låt svälla i minst 5 min. Rulla sedan 10 styck smala korvar och rulla dem till lussekatter (eller klicka ut degen i bull/muffinsformar. Pensla med lite vispad äggvita och strö över mandel. Grädda i 175 grader i ca 15 min.

2 kommentarer:

  1. lussekatterna ska jag försöka göra till självständighetsdagen. Använder Stevia som är 5 gånger sötare, så man använder kanske en tesked till bullsmeten. Kan man använda sig av annat mjöl, har inget kokosnötsmjöl, men massor av annat...?

    SvaraRadera
  2. Jo, behövs inte vara mycket socker. Kanske du kan använda mandelmjöl istället. Det du bör tänka på är att öka mängden mandelmjöl eftersom kokosnötsmjöl suger upp massor av vätska.

    SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...