16 juni 2013

Nordisk filmfrossa och Mads Mikkelsen x 2

Det här veckoslutet har haft nordisk film som tema i och med expot Nordicana som firar skandinaviska kriminal- och thrillerserier och -filmer. Det var första gången som evenemanget hölls och jag hoppas verkligen det kommer att bli ett årligt evenemang för det var kul med nordiska filmer och TV-serier som visades i tre olika salar i ett gammalt viktorianskt fabrikslager. Jag tyckte det var den perfekta omgivningen. Förutom att titta på filmer och TV-serier kunde man även ställa frågor till författaren och skådespelarna i deckarserien Arne Dahl (och i det här landet ställer man verkligen frågor) och Borgen.
Den första filmen vi tittade på på lördag hette The Accused (Anklagad) och var en dansk film som handlade om en man som blivit anklagad av övergrepp av sin dotter. Den var helt bra, kanske liiite för lång.
Medan vi väntade på att säsongfinalen av danska politiska dramat Borgen skulle visas, gick vi runt bland de utställarna som fanns där. Jag köpte bland annat en burk salmiak från Lakritsfabrikens stånd. Dyrt men gott:-).

Borgen-visningen var lite misslyckad eftersom det var helt omöjligt att läsa undertexterna på grund av alla huvuden som satt i vägen (och då satt vi på tredje raden) så vi gav upp efter 30 minuter och gick ner en våning där vi ramlade in på Arne Dahls frågestund som pågick som bäst. Jag måste nog titta på den serien för intresset verkar stort och de visar den på BBC4.
När vi tittat klart för dagen promenerade vi till Exmouth Market för en fördrink innan vi skulle äta middag på den grekiska restaurangen Kolossi Grill.

På vägen dit gick vi förbi en bar som sålde den här minst sagt tveksamma kombinationen, Hot Dogs och Champagne. I London kan man få allt.
Här har vi bänkat oss på restaurangen och väntar på att hugga in. Träväggarna gör att det ser ut som om vi satt och åt i en bastu:-)
Till förrätt för mig blev det grekiska köttbullar. Huvudrätten ser ni på bilden ovanför, grillat griskött med grekisk sallad. Köttet var inte lika mört som förra gången men klart godkänt (säkert en annan kock den här gången, jag avskyr när de inte följer samma recept)
Efterrätten smakade precis likadant som förra gången; tjock, fet grekisk yoghurt (LCHF) med honung (inte LCHF:-). Efter den portionen blev man verkligen mätt.

Efter middagen vara alla både mätta och trötta så vi åkte hem. Steve hade också haft migrän precis hela dagen som inga tabletter bet på, men han kämpade på utan att klaga hela dagen så det ska han ha en kram för:-)
Jag hade först tänkt att jag skulle stanna hemma på söndag och jobba, men de skulle visa så många intressanta filmer på södagens Nordicana att jag inte kunde hålla mig från att åka dit. Steve stannade hemma, det finns en gräns för hur mycket nordisk kultur han orkar ta till sig:-).
Alla filmer som jag var mest intresserad av skulle visas i salen på andra våningen så jag såg till att jag kom i tid för att kunna välja en bra plats. Jag var först i salen:-). Det blev en riktig Mads Mikkelsen-dag idag för båda filmena som jag såg hade honom i huvudrollen.

Först såg jag Exit med Mads Mikkelsen och Alexander Skarsgård. Det var en riktigt bra actionfilm. Bredvid mig hade jag en pratsam engelsk filmkritiker och vi satt och pratade i en dryg halvtimme innan filmen började. När filmen var slut fick jag hans visitkort och där står det att han är författare, broadcaster, kritiker och producent. Honom kanske det skulle vara bra att hålla kontakten med:-)

Följande film började 15 minuter efter Exit så jag satt kvar på min perfekta plats och hoppades att jag inte skulle behöva gå på toaletten mitt i filmen. The Hunt handlade också om en man som blir anklagad för att ha antastat en flicka sexuellt, inte dottern den här gången utan på dagis där han jobbade. Verkar vara ett hett ämne för tillfället. Den här filmen var också mycket bra. Han kan sina saker Mads Mikkelsen.
Jag hade funderat på att se den senaste Wallander-filmen också men orkade inte vänta i en timme på den och dessutom måste jag jobba lite så jag åkte hem. Det var en riktigt bra helg. Expon var bra organiserad. Det enda jag kan klaga på är att de borde ha satt undertexterna uppe på skärmen istället för nedanför i de rum där det var lågt till tak och man inte kunde höja upp skärmen.

4 kommentarer:

 1. Skulle så ha velat komma med på Nordicna! Andrew o. jag har kollat Arne Dahl. Väldigt bra o. smått beroende framkallande. :) Jag har annars en bok som du gärna får låna då jag läst den. Den heter "Odjuret" o. är en kriminalroman.

  SvaraRadera
 2. Det var riktigt bra organiserat. Jag har nu också kollat två avsnitt av Arne Dahl, det var det senaste avsnittet, del 2, som man visade på BBC4 och lyckades hitta del 1 på youtube. Faktiskt bra, så nu blir det till att försöka hitta fler avsnitt på nätet:-)

  Vem är det som skrivit Odjuret?

  SvaraRadera
 3. Den är skriven av 2 författare, Roslund o. Hellström.

  SvaraRadera
 4. Jag har läst en eller två böcker av dem men minns inte vilken det var. Ska kolla om en av dem var odjuret

  SvaraRadera

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...