Så var det äntligen fredag igen, så sköööönt. Solen har skinit hela dagen här och i parken bredvid oss har de klippt gräset för första gången i år. Finns det något mer sommarlikt än doften av nyklippt gräs.
Här kommer det femte blomkålsreceptet som jag valt kalla "Grillad blomkålssandwich". Grymt gott och mycket mättande.
Grillad blomkålssandwich
2 smörgåsar, 4 brödskivor
Ingredienser
6 dl riven blomkål
1 ägg
50 g riven eller finhackad mozzarellaost
½ tsk finkornig havssalt
¼ tsk svartpeppar
1 msk fiber/psylliumhusk
Fyllning
Riven cheddarost
Pastramiskinka
Ruccola
1 msk smör, rumstemperatur
Gör så här
Värm ugnen till 220 °C. Kläd en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ åt sidan. Riv blomkål i en matberedare eller på ett rivjärn. Koka riset i en skål med vatten i mikrovågsugn eller i en kastrull på spisen, ca 5 minuter. Häll av allt vatten. Detta är mycket viktigt eftersom riset måste vara torrt för att man ska få stabila "brödskivor". Sätt blomkålsriset i en bunke, tillsätt ägg, mozzarella, salt, peppar, fiber/psylliumhusk och blanda väl.
Sprid blomkålsblandningen på bakplåten och forma till 4 rutor.
Grädda ugnen i ca 16 minuter tills gyllene.
Ta ut och låt svala 10 minuter innan du tar dem från bakplåtspappret (se till så att du inte bryter dem itu). Smält smör i en stekpanna på medelvärme. Placera en skiva bröd i pannan, strö över osten, fördela skinkan, lite ruccola och toppa med resterande bit blomkålsbröd. Grilla/stek till sandwichen är gyllenbrun, ca 2 till 4 minuter. Vänd försiktigt och stek gyllenbrun på den andra sidan, ca 2 till 4 minuter. Njut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar