Här kommer veckans andra blomkålsris. När jag bodde i Thailand åt jag "chicken fried rice" var och varannan dag, det var ju så gott. Nu äter jag inte vanligt ris längre men blomkålsris är ett lika fullgott alternativ till ris, och sååå mycket hälsosammare och godare. I det här receptet används inte kyckling utan korv och räkor, lite surf and turf.
Vietnamesiskt stekt blomkålsris
2-3 portioner
Nước Chấm-sås:
1/2 dl vatten
2-3 msk färsk limejuice (efter smak)
2 msk fisksås
1 tsk honung
1/2 tsk äppelcidervinäger eller kokosvinäger
Chili flingor (valfritt)
Blanda alla Nuoc Cham-såsingredienser i en skål. Blanda väl. Häll över stekt ris, sallader eller använd som dippsås
Det stekta riset
6 dl riven blomkål (ca 1 stort huvud)
2-3 msk kokosolja eller smör
1 gul lök, tärnad
3-5 vitlöksklyftor, hackade
2 dl rå sparris, tärnad
2 dl korv, hackad (ta vilken korv ni vill)
2 dl räkor (råa eller kokta) hackade
2 stora ägg, knäckta och lätt ihopvispade
4 msk salladslök, hackad
4 msk koriander
Grovt havssalt och peppar (mindre salt behövs om du använder såsen nedan)
Beskrivning:
Riv blomkål med hjälp av en matberedare eller rivjärn. Förbered resten av ingredienserna som anges i ingrediensförteckningen ovan. Du behöver två kastruller/stekpannor för bästa resultat (jag har bara en stekpanna så använde en stakpanna och en tjockbottnad kastrull). Tillsätt olja, lök och vitlök i en av stekpannorna/kastrulerna och stek tills löken är mjuk och genomskinlig. Medan lök och vitlök bryns, värm upp den andra stekpannan på hög värme, tillsätt ca 1 msk olja. Lägg nu i blomkål och stek tills den blir lätt brynt. Detta tar cirka 5 minuter på hög värme. Gör en brunn i mitten av blomkålen. Lägg i de uppvispade äggen och rör om tills de börjar tjockna, men fortfarande är våta. Blanda in "riset" och fortsätt blanda tills det finns små bitar av ägg i hela risblandningen. Ta bort stekpannan från värmen när du är klar och ställ åt sidan. Nu tillbaka till kastrullen/stekpannan med lök. Tillsätt sparris och korv till lökblandningen, stek till köttet är klart. Lägg i räkorna sist och fortsätt att steka, rör om ofta. Blanda till slut ihop innehållet i de båda kokkärlen. Servera med salladslök och koriander och en skvätt Nuoc Cham per portion (eller bara fisksås) Om du inte använder Nuoc Cham eller fisksås, smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar