22 mars 2015

Polsk gryta

Hej alla, hoppas ni haft en bra söndag. Min dag började som vanligt kl. 10 på gymet med en timmes tyngdlyftning i Body Pump. Det känns skönt efteråt när musklerna har fått sig en omgång. När jag kom hem hoppade jag i duschen, åt en snabb frukost och tog buss/tåg till finska kyrkan som har påskmarknad den här helgen. Den här gången hittade jag inte något riktigt intressant. Hade först tänkt köpa en påse med renskav men nästan 11 pund för 250 g tyckte jag var lite väl magstarkt så jag sket i det. Hade också funderat på Memma men de hade bara fullsockervarianten så jag skippade den också. Jag tror mitt besök varade i 10 minuter:-).

Igår kockade jag en rätt som innehöll följande ingredienser:
Åt ju den polska "nationalrätten" Bigos tidigare i veckan och beslöt mig för att prova att göra den själv. Var hur lätt som helst. Nu har jag Bigos för hela veckan för det blev en väldigt stor sats:-)

Bigos 
6 portioner

800 g surkål
250 g fläskkött, t ex grytbitar
250 g rimmat fläsk eller bacon
2 msk smör
2 lagerblad
5 st svartpepparkorn
5 dl vatten
250 g kryddig korv, gärna polsk
1 gul lök
1 msk philadelphiaost (som redning)
2 dl rött vin eller vatten
2 msk tomatpuré
2 krm salt (eller efter smak)
1 krm peppar (eller efter smak)
Paprikapulver (inte i originalreceptet men jag tycker om smaken)

Gör så här 
Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten. Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, paprikapulver, philadelphiaost, salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...